Peščenica Vinička: Obilježena obljetnica blagoslova Kapele Marijina uznesenja

Na Peščenici Viničkoj misnim je slavljem jučer, 31. srpnja, obilježena 20. obljetnica blagoslova Kapele Marijina uznesenja na nebo.

Tu istu kapelu prije 20 godina blagoslovio je tadašnji pomoćni biskup zagrebačke nadbiskupije, a kasnije prvi varaždinski biskup, danas blagopokojni mons. Marko Culej.

U prisustvu velikog broja domaćih vjernika i vjernika iz susjednih župa misno slavlje predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak uz pratnju svećenika iz drugih župa i domaćina prečasnog Valenta Posavca, viničkog župnika. Od strane domaćeg župnika preč. Valenta Posavca i domaćih djevojčica iz Peščenice Viničke upućene su riječi dobrodošlice i zahvale varaždinskom biskupu.

Biskup Mrzljak je u svojoj propovjedi naglasio kako je uvjek potrebno graditi sakralne objekte, crkve i kapelice koji su onda naša živa crkva, a naglasio je kako je svaki susret važan u ovim bešćutnom vremenu kada je najvažnije ono materijalno što nije dobro.

Katolička crkva je stup svakog naroda pa tako i našeg hrvatskog, zato nitko nema pravo kao što nije ni blaženi Alojzije Stepinac, izdati crkvu i Isusa. Domaći župnik prečasni Valent Posavec osim zahvale biskupu i svećenicima na dolasku, zahvalio se svim dobrim ljudima, graditeljima i donatorima na nesebičnom angažmanu i dobročinstvu.

Naglasio je kako križ od 14 metara na pročelju kapele simbolizira 14-stoljetnu prisutnost katoličanstva na ovim prostorima i u hrvatskome narodu.

Na proslavi su osim gostiju i uzvanika bila prisutna gospoda iz Gradišča iz Austrije, Barbara Leeb i Mate Kliković koji su predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Burgelandu u Austriji, vinski vitezovi i prijatelji koji su ugostili članove vinogradarske udruge ‘Vinea’.

Nakon misnog slavlja održan je prigodan domjenak kojeg su pripremile marljive ruke domaćih župljanki, dok se je za vino i sokove pobrinio župnik. Na obljetnici i misnom slavlju bile su Čuvarice starinskih običaja iz G. Ladanja, a prisutni su bili i predsjednik Općinskog Vijeća Marijan Mihalić, te načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac. Misno slavlje pratili su članice i članovi Puhačkog orkestra pod ravnanjem prof. Navoja i članica i članova crkvenog zbora pod vodstvon orguljašice Katarine Pajtlar. Nakon svete mise puhački orkestar je održao svoj tradicionalni nastup.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije