‘Novcem od berbe krastavaca platit ću si vozački i kupiti pribor’

Srednjoškolka Tea Jug (16) pronašla je način kako zaraditi nešto novca za ljetnih praznika. Ta učenica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole u Varaždinu i buduća tehničarka nutricionistica bere krastavce koje je na pola hektara svog zemljišta posijala Općina Petrijanec.

Sve što Tea ubere ide na vagu i bilježi se, a na kraju mjeseca Općina će joj novac isplatiti na žiroračun koji su otvorili roditelji.

Općina obrađuje zemlju

– Krastavci su dobro rodili, samo treba paziti da narastu na optimalnu veličinu. Koliko ću zaraditi? Ne znam još, vidjet ćemo – kaže dok bere plodove. Povezala se sa susjedama Petrom Panić i Sarom Kišić, pa njih tri čine jednu ekipu berača.

Dio zarade stavit će, kaže, na štednju, za vozački ispit, a nešto će potrošiti na kupnju bilježnica i školskog pribora. Na more ne ide. Na berbu će odlaziti cijelo ljeto.

Općina Petrijanec već sedam godina subvencionira proizvodnju povrća, od krastavca do paprike, patlidžana i češnjaka, koja iziskuje više ljudskog rada, ali i veću zaradu.

Općina svojim traktorom s frezom obrađuje zemljište, financira nabavu sustava navodnjavanja ‘kap po kap’, zaštitnih folija, sadnica. Jamči i plasman povrća.

– Ove godine odlučili smo napraviti korak više i na pola hektara posijati krastavce. Pozvali smo srednjoškolce i studente na berbu, s time da novac od prodaje ostaje njima. Koliko uberu, toliko će dobiti plaćeno. Odazvalo se njih 55, od kojih dvije trećine srednjoškolaca. Neki dan su u nekoliko sati ubrali 600 kilograma. Očekujem da će u idućih mjesec, mjesec i pol ubrati između 35 i 40 tona – kaže načelnik Vladimir Kurečić, ponosan na taj jedinstveni općinski projekt.

Nešto je zemljišta Općina pokupovala, a nešto unajmila.

Planiraju i sadnju borovnica

– Planiramo na još dva hektara općinskog zemljišta, koje je sad šikarje i šumarak, posaditi trajnice poput borovnice, pa ćemo ponovno pozvati učenike, studente, nezaposlene i socijalne slučajeve na berbu, da si nešto zarade. Osim toga, to će biti jezgra za okupljanje malih kooperanata koji će se udruživati i tako lakše ispregovarati bolju cijenu s trgovačkim lancima i prerađivačima. Poznato je da su u ovom dijelu Hrvatske problemi s rascjepkanošću poljoprivrednih površina i razjedinjenošću proizvođača. Nekad su postojale zadruge i kombinati kojih danas više nema – ističe Kurečić.

Sva plaćanja studentima i učenicima idu preko žiroračuna, uz plaćanje poreza, da država ne bude zakinuta, a berači su osigurani od ozljeda tijekom berbe. U razgovoru s njima doznajemo da je osim količine važna i veličina plodova jer su manji krastavci, dugi četiri do pet centimetara, bolje plaćeni, pa se za kilogram dobiva 5,20 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije