Svaki četvrti prvoškolac bi na VI. osnovnu! Čemu služi preostalih šest škola?

Ove godine je 112 učenika apliciralo za upis u prvi razred Šeste osnovne škole. Godine 2015. u cijelom Varaždinu, u svih sedam osnovnih škola, sveukupno je bilo 405 učenika u prvim razredima.

Iznio je te podatke gradski vijećnik Željko Bunić na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, upitavši se pritom čemu onda potreba za svim ostalim školama, da bi potom ustvrdio da je očigledno barem jedna od njih – višak.

Ponudio je Bunić i neke moguće odgovore zašto praktički svaki četvrti prvoškolac želi pohađati upravo Šestu osnovnu školu, odnosno to žele njegovi roditelji.

– Prema mojim informacijama, na Šestu se upisuju djeca koja prema adresi prebivališta na nju ne spadaju. Želja roditelja da upisuju djecu u onu školu koju smatraju najboljom je legitimna, ali to nije privatno financiran sustav – ustvrdio je Bunić i zatražio popis adresa svih učenika upisanih od 2014. do 2016. godine.

Osvrnuo se i na planiranu dogradnju Šeste osnovne škole, ocijenivši da je vizija razvoja te škole u suprotnosti i s pedagoškim standardom i sa zakonom.

– Za dogradnju škole, koja bi bila provedena u četiri faze, predviđeno je 37 milijuna kuna. Prema nacionalnom pedagoškom standardu optimalna škola je ona koja provodi nastavu u jednoj smjeni te ima od 16 do 20 razrednih odjela, a najviše 32 razreda. No najavljenom dogradnjom škole planirano je da Šesta osnovna ima pet razrednih odjela po generaciji, a to bi značilo da bi za nekoliko godina imala ukupno 40 razrednih odjela s oko tisuću đaka! Dakle, riječ je o viziji Šeste osnovne škole kao jednog mastodonta izvan pedagoških standarda i izvan zakona – negodovao je Bunić te upitao gradonačelnika Gorana Habuša je li resorno ministarstvo obaviješteno o takvoj viziji razvoja Šeste osnovne škole i je li dalo zeleno svjetlo za njezinu provedbu.

Na samoj sjednici Bunić odgovore nije dobio, gradonačelnik je najavio da će ih dobiti u pisanom obliku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije