Održan 2. hrvatski festival kiparenja motornom pilom: Najbolji bio Josip Tomaić

U organizaciji Društva za športsku rekreaciju Salinovec te pod pokroviteljstvom Grada Ivanca i Šumarskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, u parku stare škole Salinovec održan je 2. hrvatski festival kiparenja motornom pilom, prenosi eivanec.com.

Svoje umijeće kiparenja motornom pilom prezentiralo je sedam natjecatelja iz Hrvatske te četri iz Slovenije: Klemen Omejc iz Preddvora, Miro Rismondo iz Smlednika, Matija Vavdi iz Solčave Matija Cigljar iz Solčave, Dražen Kuharović iz Koprivnice, Ivan Trupković, Franjo Butković i Zoran Sestrić, sva trojica iz Sirača, Kruno Posavec iz Podravskih Sesveta, Josip Tomaić iz Krasnog te Dario Horbec iz Ivanca.

U dva dana trajanja festivala kiparenja motornom pilom mogla se vidjeti korisnost drveta u umjetničkom smislu, odnosno kako se običan komad drveta pretvara u umjetničko djelo. Mišljenje je svih posjetitelja i natjecatelja da takvoj umjetnosti treba posvetiti veću pažnju na području Republike Hrvatske.

Sama ideja je potekla od ivanečkih kipara Marija Severa i Darija Horbeca, koji se kiparenjemna ovaj način bave već dulji niz godina te su sudjelovali na sličnim manifestacijama u susjednim državama. Oni su predložili da se jedan takav veći festival organizira i ovdje na našim prostorima.

Natjecanje u Speedcarvingu (brza izrada skulptura u trajanju od 40 minuta) bila je izrazito atraktivna disciplina na kojoj je, nakon licitacije, najboljim proglašava Dražen Kuharović iz Koprivnice.

Budući da je festival bio natjecateljskog karaktera stručni žiri za dodjelu nagrada je bio u sastavu akademski grafičar Josip Baće te akademski kipari Vladimir Gašparić i Krešimir Rod.

Nakon detaljnog pregleda svih skulptura član stručnog žirija Josip Baće je proglasio najbolje skulpture. Prvo mjesto pripalo je skulpturi ‘Pčela na runolistu’ kipara Josipa Tomaića iz Krasnog.

Drugo mjesto osvojila je skulptura ‘Dinosaurusa (T-Rexa)’ kipara Dražena Kuharovića iz Koprivnice.

Treće mjesto je zauzela skulptura ‘Viteza Ivanovca’ kipara Mire Rismonda iz Smlednika, Slovenija.

Za dašak tradicije zaduženi su bili članovi KUD-a Salinovec koji su predstavili tradicionalne plesove i nošnju svog kraja.

Procjenjuje se da je kroz dva dana održavanja festival posjetilo oko tisuću ljudi, a pretpostavka je da će ih svake godine biti sve više, piše eivanec.com.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije