Školama Varaždinske županije dodijeljen status eko-škola

U Zagrebu je, u dvorani Gastro Globusa na Zagrebačkom velesajmu, u organizaciji udruge Lijepa naša, održana Državna svečanost promocije i dodjele priznanja međunarodnim eko–školama.

Među 300 obrazovnih ustanova iz cijele Hrvatske, svečanosti su nazočili i predstavnici osnovnih škola iz Varaždinske županije.

Tako je Osnovnoj školi Ante Starčevića iz Lepoglave, povodom šeste obnove statusa, dodijeljen dijamantni status Međunarodne eko-škole, dok je Osnovna škola Izidora Poljaka Višnjica po prvi puta dobila taj status.

Škole u Lepoglavi i Višnjici pripadaju obitelji od 377 škola u Hrvatskoj koje svojom ekološkom osviještenošću i aktivnostima vode brigu o okolišu te pridonose njegovu očuvanju.

– Zadovoljstvo mi je što sam kum višnjičkoj školi i što s predstavnicima dviju škola s gradskog područja mogu na ovoj svečanosti podijeliti zadovoljstvo obnovom statusa Međunarodnih eko-škola. To je još jedna potvrda koliko se u gradu Lepoglavi vodi briga za naš okoliš. Dio je to aktivnosti i projekata, od korištenja obnovljivih izvora energije do uporabe električnih bicikala i brizi o zbrinjavanju otpada, koje provodimo i kojima potvrđujemo naše opredjeljenje da Lepoglava bude zeleni grad – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Osnovna škola Antuna i Ivana Kukuljevića u Varaždinskim Toplicama još 2008. godine dobila je status Međunarodne eko-škole, međutim, taj status treba obnavljati svake dvije godine pa ga je tako i ove, 2016. godine, ponovno obnovila.

Iz škole s ponosom ističu da im je ove godine već četvrti put potvrđen status taj, sada srebrni status. Ovime potvrđuju i dokazuju da na temelju brojnih ekoloških projekata i programa koje provode u školi, svi zajedno doprinose i podižu ekološku svijest.

Inače, obnova statusa Međunarodne eko–škole zahtjeva zadovoljavanje postavljenih kriterija koji znače provođenje visokih standarda brige za okoliš. Da u tome ne uspijevaju sve škole, potvrđuje i činjenica da je dvadesetak škola izgubilo status zbog nezadovoljavanja tih standarda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije