Inozemni i domaći KUD-ovi promicali kulturno stvaralaštvo na smotri u Ivancu

KUD ‘Salinovec’ pod pokroviteljstvom grada Ivanca i Ministarstva znanosti i kulture, u subotu, 14. svibnja, organizirao je 4. međunarodnu smotru dječjeg folklora.

Manifestacija se održala u dvorani Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu, a smotra je bila revijalnog karaktera i organizirala se za djecu osnovnoškolske dobi.

Svojim nastupom smotru su obogatili članovi KUD-a ‘Rubina’ Beč iz Austrije, FS OŠ Beltinci i FS ‘Lindau’ DOŠ i LENDAVA iz Slovenije, najmlađa skupina KUD-a ‘Ante Zaninović’ iz Kaštela, KUD ‘Sloga’ iz Velkog Trgovišća, KUD ‘Slavko Mađer’ iz Cerića, Ogranak Seljačke sloge iz Buševeca, KUD ‘Vidovec’ iz Vidovca, Varaždinska glazbena udruga te domaćini – najmlađa i srednja skupina KUD-a ‘Salinovec’ iz Salinovca.

Osnovni cilj ove manifestacije jest putem najmlađih članova KUD-ova promicati kulturu tamošnjeg kraja unutar domovine i izvan nje te omogućiti djeci osnovnoškolske dobi kvalitetne sadržaje i mogućnost prezentiranja njihova cjelogodišnjeg rada i truda u društvu

Također, cilje je ponuditi mladima i djeci u ovom modernom vremenu i svijetu tehnologije kvalitetne sadržaje uz stručno vodstvo i kvalitetno ispunjavanje slobodnog vremena. Omogućiti im različite suradnje, prijateljstva i druženja.

Iako maleni, članovi folklornih skupina, itekako su svjesni važnosti očuvanja kulturne baštine svojega kraja.

Želja za promicanjem kulture svojeg kraja, od same ‘domače’ riječi i pjesme, do običaja i plesova po kojima se prepoznaju zavičaji i domovine, dovela je i ove godine, KUD-ove iz Hrvatske i inozemstva na 4. međunarodnu smotru dječjeg folklora.

Običaji, kao nepisana pravila življenja, govore o kulturi ljudi jednoga kraja. Nažalost, stara tradicijska seljačka kultura nestaje sa starim načinom življenja. Dužnost kulturno – umjetničkih društva je očuvati i obnavljati baštinjeno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije