Što je to gramofon? Prvašići II. osnovne škole naučili kako puštati ploče

Učenici 1A, 1B, 1C i 1D razreda II. osnovne škole Varaždin dugo će pamtiti današnji prvi sat. On je naime bio neuobičajen, umjesto klasične nastave, imali su prezentaciju jednog predmeta, o kojem su možda tek čuli priče – gramofonu.

Učiteljica Draženka Pust došla je na ideju, zajedno s poznatim varaždinskim entuzijastom i roditeljem “malog” Julijana, Martinom Kamenićem, da bi bilo zgodno prezentirati djeci što je to gramofon.

Martin je iz Julijanovog dvorišta izvukao dva prašnjava gramofona iz sedamdesetih godina i klincima ispričao priču, usput demonstriravši i kako gramofoni rade.

– U današnje vrijeme, dok su djeca okupirana uglavnom mobitelima, tabletima i računalom, mislim da je odlična stvar što se i taj dio tehničke kulture pokazao djeci. Ujedno posebno mi je drago što se posljednjih godina gramofon sve više vraća u modu, i siguran sam da neće izumrijeti – kazao je Kamenić.

Nakon priče o tome što gramofon jest, došlo je vrijeme i za praksu. Martin je, naime, od kuće donio ploču s pričom Sunčane Škrinjarić Žuta haljina plesnog maslačka koja je ujedno i dio lektire za 1. razred. Klinci su strpljivo slušali svima nama dobro poznatu priču na kojoj je, kao i brojne druge generacije, Martin odrastao.

Po završetku priče, Martin i učiteljice su klincima demonstirali kako gramofon funkcionira.

– Moji baka i deda imaju jedan gramofon doma. Oni mi puštaju ploče – kazala je mala Dora, a začulo se i nekoliko sličnih glasića u sličnom “tonu”. Uglavnom, gramofone imaju tek djedovi i bake, dok malotko posjeduje gramofon kod kuće.

– Često radimo ovakve stvari, trudimo se da nastava bude što interaktivnija, s puno gostiju, praktičnih stvari, kako bi djeci bilo što zanimljivije te u konačnici i učinkovitije. Ovakvi projekti i projektići jednako su važni kao i sama nastava – kazala je Draženka Pust, učiteljica 1D razreda.

A nakon bajke, iz starog gramofona zasvirali su i neki rock ritmovi, što su klinci oduševljeno prihvatili i zaplesali, kao uostalom i ovu priču o gospodinu Gramofonu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije