Započinje Šesti tjedan botaničkih vrtova, bogat program u arboretumu Opeka

Od 9. do 15. svibnja ove godine u Hrvatskoj se po šesti puta organizira Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatske na nacionalnoj razini, s ciljem podizanja razine znanja javnosti i nadležnih institucija o vrijednostima botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske koji su malobrojni i mahom zapušteni, te stanju u kojem se oni nalaze.

Organizator Tjedna je Sekcija botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatskog botaničkog društva, u koju su organizirane ustanove koje upravljaju botaničkim vrtovima i arboretumima Hrvatske radi zajedničkog nastupa prema javnosti.

Kao i prethodnih godina, glavni je cilj ‘Tjedna’ promocija vrijednosti i važnosti botaničkih vrtova i arboretuma za hrvatsku kulturu, povijest i neposrednu zaštitu prirode: botanički vrtovi i arboretumi su riznice raznolikog biljnog materijala, te kao takvi imaju svoju ulogu i značenje u očuvanju biološke raznolikosti i zaustavljanju izumiranja biljaka.

U razdoblju od 9. do 15. svibnja širom Hrvatske odvijat će se raznovrsna besplatna događanja u vrtovima, botaničkim zbirkama i arboretumima (predavanja, radionice, vođeni obilasci, prigodne predstave i koncerti…) za školsku djecu i javnost.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta preporučilo je svim osnovnim i srednjim školama da posjete učenika nekom od najbližih botaničkih vrtova i arboretuma uključe u školski kurikulum, odnosno u nastavne planove i programe, te povežu s obilježavanjem 18. svibnja – Međunarodnog dana zaštite biljaka (International Plant Conservation Day) i Međunarodnog dana muzeja (International Museum Day), odnosno 15. svibnja – Međunarodnog dana obitelji (International Day of Families).

Inače, županijska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode je zajedno sa Srednjom školom ‘Arboretum Opeka’ Marčan i ove godine organizirala mnoštvo aktivnosti koje će se tijekom navedenog tjedna održavati u najstarijem zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture u Hrvatskoj – Arboretumu Opeka. Želja je organizatora da Opeku tijekom tjedna privuče što više posjetitelja, te da oni u jedinstvenom prirodnom okruženju zajednički provedu ugodne i korisne trenutke.

Cjelokupan program pročitajte na ovoj poveznici: 6. tjedan botaničkih vrtova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije