FOTO Započelo natjecanje 36 zborova iz cijele zemlje koje okuplja 1400 sudionika

U varaždinskom HNK su danas, 4. svibnja, svečano otvorene 59. Glazbene svečanosti hrvatske mladeži.

Na otvorenju se prisutnima obratio i zamjenik župana, Alen Kišić, koji je ujedno predsjednik Državnog povjerenstva.

– Ovo je jedna prekrasna tradicija kojoj je Varaždin domaćin 49 godina zaredom. Prvih 10 godina je to bio Zagreb. Od tad se ne miče iz Varaždina zato što smo dobar domaćin, imamo tradiciju glazbe i u konačnici zato što imamo jedno prekrasno kazalište u čijoj se Koncertnoj dvorani ovakvi događaji mogu organizirati. Ovo je manifestacija koja okuplja 1400 natjecatelja i jedno je od najvećih, masovnih, da tako kažem, glazbenih svečanosti uopće u Hrvatskoj. Vjerujem da će se ova tradicija nastaviti, a mi za sljedeću godinu pripremamo puno jači program, čime ćemo obilježiti pola stoljeća održavanja manifestacije u Varaždinu.

Na dvodnevnom državnom natjecanju u pet kategorija nastupit će 36 zborova, od kojih pet dolazi iz Varaždinske županije – zborovi iz Ivanca, Ludbrega, Šemovca, Sračinca i Trnovca.

– Zaista smo ponosni što su 59. glazbene svečanosti opet u Varaždinu. Naime, moramo krenuti od 68. godine prošlog stoljeća kada su 11. glazbene svečanosti iz Zagreba preseljene u Varaždin. I ove godine na 59. svečanostima nastupit će 36 pjevačkih zborova iz čitave Republike Hrvatske. Već na ovom prvom koncertu čut ćemo 15 zborova A kategorije, to su ovi pjevački zborovi mlađeg uzrasta, djeca do 5 razreda. Na drugom koncertu čut ćemo 10 zborova B kategorije, učenici do 8. razreda. Sutra ćemo slušati C kategoriju, njih ima osam. Na kraju će nastupati D i E kategorija u kojoj se natječe šest četveroglasnih pjevačkih zborova – rekao je profesor Stjepan Levanić, tajnik natjecanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije