Unatoč teškoćama u razvoju, Jan Dubrovec vrstan je učenik i plivač

In-portal donosi priču o mladom Varaždincu Janu Dubravcu koji je unatoč zdravstvnim tegobama uspješan učenik Prve gimnazije Varaždin. Iako liječnici u početku nisu zamijetili, Jan je bolovao od cerebralne paralize, a zahvaljujući trudu svojih roditelja i svojem vlastitom trudu, Jan je danas potpuno funkcionalan u obavljanju dnevnih potreba.

Jan je treće dijete u obitelji, rođen dva mjeseca prije termina. Svijet je gledao iz inkubatora 21 dan, a prvih deset život mu je visio o niti. Mama Andreja Dubravec je odmah vidjela da nešto nije u redu, no na brojna pitanja neonatalozi i neuropedijatri su odgovarali da njemu treba dati vremena jer je nedonošće.

– Nešto prije njegovih devet mjeseci potpisala sam da odlazim iz naše matične bolnice i otišla u Zagreb u Polikliniku prof.dr. Milena Stojčević-Polovina. Nakon što ga je 30 minuta samo promatrala, rekla mi je da Jan ima cerebralnu paralizu i ako odmah ne počnemo vježbati osam sati dnevno, on se nikad neće dići iz ležećeg položaja. Shvatila sam da je nepovratno izgubljen najbitniji period njegova života u kojem se, kod takve dijagnoze, najviše može učiniti – kazala je Andreja Dubravec.

Jan je kompenzirao svoju bolest na drugom polju. Logopedski je bio izuzetno napredan i s godinu dana čisto i jasno govorio u jednostavnim rečenicama. Ravnopravna komunikacija uvelike je olakšala sate provedene u vježbanju. Prošao je dvije operacije, od kojih je druga bila izuzetno zahtjevna i dugotrajna.

U vodi poput delfina

Primarijus pri KBC Šalata izveo je 9 zahvata u jednoj operaciji, od kojih je rekonstrukcija kosti pete bila najzahtjevnija. Da bi to izveo, izvadio mu je dio zdjelične kosti i njome, poput lego kockica, nadogradio petne kosti.

Jan je prohodao s 10 godina. Danas je sedamnaestogodišnji tinejdžer Prve gimnazije u Varaždinu jezičnog smjera i potpuno funkcionalan u obavljanju osnovnih dnevnih potreba. Hoda s hendikepom i na kraće relacije.

– S plivanjem, odnosno ozbiljnijim susretom s vodom kao novim medijem, započeo je već s godinu dana u sklopu fizikalne terapije. To je preraslo u beskrajnu ljubav prema plivanju. Danas je Jan na kopnu kao kormoran, nespretan i spor, a u vodi kao delfin. Od tada se, uz stanke radi operacija, neprestano bavi plivanjem, a uz to i jahanjem – dodala je Andreja.

U veljači ove godine na prvom turniru ‘Otvoreno prvenstvo Hrvatske za osobe s invaliditetom’ u Splitu, Jan je plivao u sedam disciplina. U šest od njih je osvojio prvo mjesto, a u sedmoj, drugo.

– Nema riječi kojima mogu opisati njegovo oduševljenje i ponos – kaže Andreja.

Jan ima vlastiti plan.

– Studirati jezike, plivati bazenom i morem života.

Cijeli tekst pročitajte na In portalu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije