Lepoglava dobila 430 tisuća kuna od Ministarstva turizma za ‘Centar pavlina’

Ministar turizma Anton Kliman je donio drugu Odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2015. godini. Ovom Odlukom odobrena su sredstva za sufinanciranje 19 razvojnih projekata u ukupnoj vrijednosti od 6.538.400 kuna za financiranje centara za posjetitelje, a među kojima je i lepoglavski ‘Centar za posjetitelje – Centar pavlina’ koji je ostvario potporu u iznosu od 430.900,00 kuna, piše Lepoglava.net.

Cilj financiranja je poticanje konkurentnosti hrvatskog turizma uz afirmaciju Hrvatske kao jedne od vodećih međunarodnih turističkih destinacija, a sredstva su namijenjena za izradu projektne dokumentacije (idejno rješenje, idejni projekt, glavni i izvedbeni projekt) i kapitalna ulaganja (izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju ili adaptaciju i opremanje centra za posjetitelje/interpretacijskog centra). Ministarstvo sufinancira do 80 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinog projekta.

Centar za posjetitelje ‘Centar pavlina‘ stvorit će preduvjete i biti potporna infrastruktura za promociju postojećih turističkih proizvoda i atrakcija u široj lepoglavskoj regiji. Ujedno, bit će ishodišna točka svim turistima koji posjete Lepoglavu.

– Ovim projektom Lepoglava uvezuje svoju bogatu povijest sa sadašnjošću i budućnošću. U Centru će kroz vremensku crtu biti prikazan život ljudi ovoga kraja od 12. stoljeća do danas. Na jednom mjestu tako ćemo objediniti našu bogatu materijalnu i duhovnu baštinu koja je vezana uz djelovanje pavlina u Lepoglavi, od lepoglavske čipke, koja se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske nematerijalne baštine, pavlinske umjetnosti i znanosti, crkve i samostana s Rangerovim freskama, do povijesti kaznionice, ali i drugu vrijednu kulturnu i turističku ponudu Lepoglave, primjerice vulkan Gaveznicu i poludragi kamen ahat ili park prirode Zagorski bregi. Grad Lepoglava ovim projektom stvara preduvjete za potpornu infrastrukturu za promociju svojih turističkih proizvoda i atrakcija u široj regiji – naglasio je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

Sredstvima Ministarstva Grad Lepoglava planira dovršiti izradu projektne dokumentacije za budući Centar za posjetitelje te izradu glavnog i izvedbenog projekta, kao i muzeološke studije. Inače, Grad Lepoglava je već dobio potporu Ministarstva za ovaj projekt na prethodnom natječaju, iz kojeg se financirala izrada idejnog rješenja za Centar pavlina, prenosi Lepoglava.net.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije