Varaždinska županija

‘Varaždinska županija prava je riznica hrvatskih gastronomskih delicija’

Ludbreški hren postao je 48. hrvatski, ali i 10. tradicionalni poljoprivredni proizvod Varaždinske županije zaštićen na razini Europske unije.

Ludbreški hren u srijedu je postao 48. hrvatski
proizvod zaštićen na razini Europske unije, izvijestili su iz
Ministarstva poljoprivrede.

Europska komisija je u Službenom listu Europske unije od 3.
travnja objavila da je Ludbreški hren dobio europsku
zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, čime je naziv tog
jedinstvenog poljoprivrednog proizvoda upisan u registar
zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog
podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije.

– Ponosni smo što je Ludbreški hren postao je 48. hrvatski,
ali i 10. tradicionalni poljoprivredni proizvod Varaždinske
županije zaštićen na razini Europske unije. Ovime su potvrđeni
kvaliteta i jedinstvena svojstva Ludbreškog hrena, kao i to da je
Varaždinska županija prava riznica hrvatskih gastronomskih
delicija. Ponosni smo na trud koji pojedinci, OPG-ovi, udruge i
tvrtke iz naše županije ulažu da bi očuvali i
zaštitili tradiciju i običaje našega kraja. Čestitamo Euviti –
Clusteru za ruralni razvoj i poduzetništvo iz Varaždina koji su
pokrenuli postupak zaštite uz podršku i pomoć našeg Upravnog
odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša. Budući da se
Ludbreški hren tradicionalno konzumira upravo na Uskrs,
možemo ustvrditi da se radi o najljepšoj uskrsnoj čestitiki –
istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Ludbreški hren se ukratko može opisati kao ljut, oštar
i osvježavajuć, izvrsno se slaže s kuhanim ili pečenim mesom, kao
dodatak salatama, dobro se slaže i s ribom, a uz sve to je i jako
zdrav.

Riječ je zapravo o korijenu povrtne kulture dobivene kultivacijom
samonikle biljke hrena (Armoracia rusticana), a ta autohtona
vrsta i istoimena čuvana sorta raste isključivo na području
Varaždinske županije. Konzumira se kao svježi proizvod,
prvenstveno prilog i dodatak jelima.

Ludbreški hren poseban je i po tome što ima značajan
sadržaj ugljikohidrata, vlakana, minerala i vitamina, a u odnosu
na druge vrste hrena sadrži veće količine fosfora i vitamina C.
Prepoznali su to i stanovnici ludbreškoga kraja i cijele
Varaždinske županije koji ga desetljećima koriste na različite
načine: svježe naribani hren pomiješali bi s malo
vrhnja ili naribanim jabukama, dodavali ga salati od cikle i
mrkve ili bi spravljali hladan umak.

– Uz prirodne karakteristike proizvodnog područja, za proizvodnju
Ludbreškog hrena ključan je ljudski čimbenik koji podrazumijeva
tradicionalan način sadnje i poznavanje tehnologije uzgoja hrena,
koji su važni za održavanje karakteristika čuvane sorte. Vještina
uzgoja Ludbreškog hrena važna je od pripreme sadnica do dorade
korijena za tržište, a specifičnost je i dorada biljke tijekom
vegetacije te prepoznavanje optimalnog stupnja zrelosti kako bi
se u konačnici dobio korijen prepoznatljivog oblika i senzorskih
svojstava – ističu pak iz Ministarstva poljoprivrede.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije