Općina Bednja

Pčelarskoj udruzi ‘Čmalico’ uručene dvije nove pčelarske vage

I novouručene pčelarske vage pružit će pčelarima potpunu sliku o pašnim prilikama na području Općine Bednja.

Općina Bednja nastavlja s aktivnostima opremanja Pčelarske udruge „Čmalico”.

Tako su u utorak, povodom Dana planeta Zemlje, Udruzi predane dvije nove pčelarske vage koje će biti uključene u projekt motrenja medenja.

– Pčelarstvo je izuzetno važna djelatnost koja ima puno širi značaj od same proizvodnje meda i ostalih pčelarskih proizvoda. Pčele kao oprašivači sudjeluju u proizvodnji svakog četvrtog zalogaja hrane te je svaka pomoć dobrodošla – poručio je predsjednik Udruge Danijel Godinić, zahvalivši pritom općinskom načelniku Damiru Poljaku na razumijevanju za potrebe lokalnih pčelara, kao i svesrdnoj pomoći koju Udruga dobiva od Općine Bednja i njezinih čelnih ljudi.

I novouručene pčelarske vage, koje su se pokazale kao izuzetno važan alat u modernom pčelarstvu, pružit će pčelarima potpunu sliku o pašnim prilikama na području Općine Bednja.

Moderne metode pčelarenja

Zahvalama načelniku Poljaku i Općini pridružio se i Milan Vukovski, tajnik Udruge „Čmalico”.

– Lijepo je znati da su njihova vrata uvijek otvorena kada je riječ o potrebama naše Udruge. Pčelarska proizvodnja u mnogočemu je specifična i nesigurna, što se najbolje vidi i po trenutnoj situaciji. Naime, trenutno je u tijeku cvatnja bagrema, a vremenske prilike su takve da pčele uopće ne mogu iz košnice, čime je još jedna pčelarske godine dovedena u pitanje – objasnio je Vukovski.

Načelnik Poljak na rad Udruge i suradnju s pčelarima ima samo riječi hvale, dodavši da uvijek mogu računati na pomoć Općine.

– Pčelarstvom se obično bave starije osobe i mali je broj mladih među pčelarima, stoga me posebno veseli što su danas vage uručene dvojici najmlađih članova Udruge koji žele u svojem radu koristiti moderne metode pčelarenja. Kao i u svakoj drugoj poljoprivrednoj proizvodnji, izuzetno je važno pratiti i usvajati nova znanja te ih primjenjivati u svojem radu. Pčelarske vage će u svakom slučaju pomoći u tome – naglasio je načelnik Poljak.

Pčelarske vage su uručene Tinu Kušeniću iz Prebukovja i Karlu Smrečkom iz Ježovca. Tako je pored vaga koje su već prije dobivene od Općine i instalirane u Cvetlinu, Bednji i Rinkovcu, novom donacijom i projektom motrenja medenja pokriveno cijelo područje Općine Bednja.

A pripremili su i pčelari poklon za načelnika Poljaka. Predsjednik Godinić mu je povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje poklonio keramički cvijet, rad članove Udruge za očuvanje starih običaja iz Donje Voće.

Najnovije