Grad Varaždinske Toplice

Toplička učenica Iva Plišo osvojila prvo mjesto na Festivalu ‘Ivan Kukuljević Sakcinski’

Na natječaj su pristigla čak 173 pjesnička rada!

Iva Plišo (15), učenica 8.a razreda topličke Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića, osim što planinari, piše pjesme i u tome je također izuzetno uspješna. Posljednji uspjeh ostvarila je prilikom sudjelovanja na 4. Smotri dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“, održanoj 12. travnja u okviru Festivala „Ivan Kukuljević Sakcinski” u Varaždinskim Toplicama, gdje je nastupila u kategoriji 7. i 8. razreda i osvojila prvo mjesto.

Naime, na natječaj su pristigla 173 pjesnička rada učenika viših razreda 42 osnovne škole iz svih županija kajkavskoga govornoga područja. Za objavu u Zborniku radova prosudbeno povjerenstvo izabralo je 44 pjesme, a nagrađene su tri najbolje pjesme u kategoriji 5. i 6. razreda te tri najbolje pjesme u kategoriji 7. i 8. razreda. Iva Plišo na Smotri se predstavila pjesmom „Bil je sam jer za drugo ni znal”, a Prosudbeno povjerenstvo odabralo ju je kao najbolju u svojoj kategoriji.

Kako nam je rekla, prijavila ju je učiteljica hrvatskog jezika Sanja Habek koja ju potiče na pisanje i velika joj je potpora.

– Učiteljica me prijavila i pisala sam pjesmu baš za taj natječaj. Ona me potiče, stvarno je vrhunska, i mislim da bez nje toga ne bi bilo – kazala je Iva, opisavši potom o kakvoj se pjesmi radi.

– Pjesma „Bil je sam jer za drugo ni znal” je misaona, slobodnog stila, a govori o oblaku, no zapravo se misli o nečem drugom, poučna je. Pisati na kajkavskom je teže nego na standardnom. Recimo, trebala sam riječ „tjeskoba”, ali toga u kajkavskom nemamo pa sam napisala riječ „briga”, to je bilo za jednu od prošlih pjesama – prisjetila se i dodala da je za Smotru dječjega kajkavskog pjesništva bilo važno da je pjesma na kajkavskom i da je lirska.

Inače, Ivi ovo nije prvi literarni uspjeh; prvo mjesto osvojila je i prošle godine na istoj Smotri, ali i ove godine na kajkavskom natječaju „Draga domača rieč” u Ivancu, gdje je prije dvije godine osvojila i treće mjesto.

– Prijavljujem se na natječaje, a bila sam i na Lidranu, tamo sam pisala na standardnom jeziku i pisala sam prozni tekst, a ne pjesmu. Prije sam više voljela proze, ali kasnije sam ipak više zavoljela pjesme. Proza je i malo zahtjevnija od pjesama – objasnila je Iva koja nakon osnovne škole planira upisati gimnaziju.

Inspiracije za pisanje joj ne nedostaje, a nalazi je upravo u – školi.

– Uvijek je inspiracija iz nekog teksta koji čitamo u školi i onda neke riječi u tekstu ili naslov teksta me inspiriraju pa pomislim: „E vidiš, o tome bih mogla pisati” – otkrila je i za kraj dodala da na kraju godine planira sve svoje pjesme sabrati u neku zbirku.

Podršku vrijednoj učenici dala je i toplička gradonačelnica Dragica Ratković.

– Ponosna sam na našu Ivu, marljivu učenicu koja na svakom natječaju na koji se prijavi, s ponosom predstavlja sebe, svoju Osnovnu školu i svoj grad. Čestitam joj na osvojenom prvom mjestu, uz želju da tako nastavi i u budućnosti, da se nastavi baviti pisanjem i kada upiše srednju školu jer uspjeha joj sigurno neće nedostajati – poručila je gradonačelnica Ratković.

Dodajmo da su Smotru organizirali Centar izvrsnosti Varaždinske županije i Centar izvrsnosti za hrvatski jezik kako bi se osvijestila važnost očuvanja zavičajnog govora, potaknuo rad s pjesnički nadarenim učenicima osnovnih škola te se očuvala svijest o zavičajnoj pripadnosti i nacionalnom identitetu.

Najnovije