Varaždinska građanska garda

Treći topnik ove sezone bit će književnik Denis Peričić

Nakon smjene straže...

Zadnju subotu u travnju Varaždinska građanska garda nastavlja sezonu smjene straže uz glasni pucanj iz topa ispred Starog grada. Nakon smjene straže od 11 do 12 sati ispred gradske vijećnice, popularni Purgari će ovotjedni pucanj iz topa posvetiti našem nagrađivanom književniku Denisu Peričiću, koji će biti treći topnik ove sezone.

Mr. sc. Denis Peričić hrvatski je pjesnik, prozni, dramski i znanstveno-stručni pisac, esejist, antologičar, prevoditelj, publicist, urednik, lektor te književni povjesničar, teoretičar i kritičar. Profesor je kroatistike i južnoslavenskih filologija, a završio je i poslijediplomski magistarski studij Znanost o književnosti. Usavršavao se u Beču, Budimpešti i Londonu. Radio je u medijskom sektoru, a 2012. stekao je, na temelju minulog rada, status samostalnog umjetnika – profesionalnog književnika. Uključujući ponovljena izdanja i prijevode (na češki i španjolski), objavio je već gotovo 50 knjiga svih rodova i žanrova, kao i 60-ak znanstvenih radova, više stotina književnih radova u periodici te više tisuća novinskih tekstova. Dobitnik je mnogih književnih i srodnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, a ukupno ih broji čak 111. Prošle godine (2023.) ostvario je „dvostruku krunu“ svoje književne karijere: dobio je Nagradu „Vladimir Nazor“, najviše priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje za umjetničko stvaralaštvo, i Nagradu Grada Varaždina za životno djelo.

Povijest Varaždinske građanske garde seže u davnu 1750. godinu, na poticaj Turističke zajednice grada Varaždina Garda je ponovno zaživjela 1990., a od 2017. godine uvrštena je na popis nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Najnovije