povijesni štikleci

NA DANAŠNJI DAN Sjećanje na Dragutina Antoleka Orešeka, pravnika, političara i kulturnog djelatnika

Antolek je 1862. tiskao prvi hrvatski humoristično–satirički list 'Podravski jež'.

30.4.1883. U Varaždinu je u 56. godini umro Dragutin Antolek – Orešek, pravnik, političar, kulturni djelatnik. Završio je varaždinsku gimnaziju i zagrebačku Pravoslovnu akademiju. Bio je pristaša Ilirskog pokreta, predsjednik varaždinskih kazališnih dobrovoljaca, utemeljitelj pjevačkog društva “Vila”, gradski zastupnik. Godine 1862. uredio je i tiskao prvi hrvatski humoristično – satirički list “Podravski jež”.

30.4.1893. U Varaždinu je rođen Bruno Steiner – Županić, odvjetnik, pjesnik, sportaš. Nakon studija prava u Beču, Pragu i Zagrebu radi kao odvjetnik u Ivancu. Objavljivao je pjesme, prikaze o domaćim i stranim književnicima, studije o Antunu Mihanoviću i Franu Galoviću, surađivao u časopisu “Suvremenik”. Isticao se svestranošću u sportu, natječući se kao atletičar, igrao je i bio tajnik u prvom varaždinskom nogometnom klubu VGSK, bavio se planinarstvom. Umro je u dubokoj starosti 1987. godine, doživjevši 94 godine.

30.4.1979. U Varaždinu je umro doktor znanosti Stjepan Mihalić, izvanredni profesor na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike. Rođen je 28. kolovoza 1927. godine u Čakovcu, gimnaziju je maturirao u Varaždinu i 1964. godine diplomirao na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Na Višoj ekonomskoj školi u Varaždinu predavao je predmet “Organizacija poduzeća s upravljanjem”, od 1973. godine docent je na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu gdje predaje “Ekonomiku i organizaciju tekstilnih poduzeća”. Godine 1975. na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu izabran je za izvanrednog profesora iz predmeta “Studij i vrednovanje rada”. Stjepan Mihalić zaslužan je za prerastanje varaždinske Više ekonomske škole u Fakultet organizacije i informatike. Obavljao je dužnosti direktora Više ekonomske škole, biran je za dekana i prodekana varaždinskog fakulteta. Objavio je više od 40 znanstvenih radova.

Najnovije