povijesni štikleci

Na današnji dan rođen je novinar i književnik Nenad Brixy

Prevodio je i uređivao strip Alan Ford.

4.5.1924. U Varaždinskim toplicama je rođen Nenad Brixy, novinar i književnik. Radio je u “Varaždinskim vijestima”, a zatim u brojnim zagrebačkim listovima i revijama. Pod pseudonimom Timotthy Tatcher objavljivao je humoristično kriminalističke romane od kojih su mu najpoznatiji “Mrtvacima ulaz zabranjen” i “Holivud protiv mene”, koji su prevedeni na više europskih jezika, a snimljeni su i filmovi. Prevodio je i uređivao strip Alan Ford koji je na prostorima bivše Jugoslavije bio iznimno popularan. Umro je u Zagrebu 1984. godine.

4.5.1893. U 77. godini života, umro je književnik i političar Mirko Bogović. Rodio se u Varaždinu, studirao je filozofiju u Sambotelu (Mađarska) i Zagrebu, završio je kadetsku školu u Petrovaradinu i pravo u Beču gdje je položio odvjetnički ispit. U Ilirskom pokretu isticao se svojim rodoljubljem, u srpanjskim sukobima 1845. u Zagrebu teško je ranjen. Bio je zastupnik u Hrvatskom saboru. Obnašao je dužnost zagrebačkog velikog župana. Uređivao je časopis “Neven”, pisao drame, novele, rasprave o jeziku, književnosti, kazalištu. Mirko Bogović autor je knjige “Pripovijesti”, zbirki pjesama “Smilje i kovilje”, “Domorodni glasi”, “Vinjage”, drama “Matija Gubec”, “Stjepan posljednji kralj bosanski”.

4.5.1782. Umro je Kazimir Bedeković Komorski, rektor Hrvatskog kolegija u Beču. Rodio se 1727.godine u Sigecu kraj Ludbrega, teologiju je studirao i doktorirao u Trnavi. Autor je filozofskih članaka i studija. Kazimir Bedeković Komorski potječe iz Komore, Bedekovčine, gdje je plemićka obitelj Bedeković imala svoje sjedište i imanja.

Najnovije