povijesni štikleci

Na današnji dan godine 1884. utemeljen je ‘Varaždinski keglerski savez’

Prva natkrivena kuglana bila je u Vatrogasnom domu.

1.5.1911. U Turčinu kraj Varaždina pušteni su u rad moderni strojevi za proizvodnju cigle, crijepa i stalih opekarskih proizvoda. Ugradnja kružne peći i modernizacija gradske ciglane u Turčinu stajali su 70.000 kruna, novac je osiguralo gradsko zastupništvo. Na svečanosti otvaranja kružne peći varaždinski gradonačelnik doktor Pero Magdić, uz gruvanje mužara, uzidao je “Spomenicu” u podnožju 36 metara visokog dimnjaka koji je bio okićen hrvatskim zastavama. Nakon toga su radnici bili ponuđeni kobasicama, kruhom i vinom, po starom hrvatskom običaju.

1.5.1908. Uveden je novi par vlakova na Zagorskoj željeznici koja je povezivala Varaždin i Zagreb. Iz Varaždina je kretao dnevno u 8 sati i 30 minuta, a iz Zagreba u 12 sati i 30 minuta. Za relaciju dugu 104 kilometra trebalo mu je šest i pol sati, odnosno kretao se prosječnom brzinom od 16 kilometara na sat.

1.5.1890. Varaždinski radnici prvi put su proslavili Međunarodni praznik rada – Prvi svibnja.

1.5.1884. Utemeljen je “Varaždinski keglerski savez” koji je okupio ondašnje klubove – “Luknju”, “Barilček”, “Slaviju”. Prva natkrita kuglana u gradu uređena je 1912. godine. u Vatrogasnom domu. Pravi razmah kuglanja u Varaždinu bio je nakon što je 1952. godine sagrađena kuglana Varteksa. Članovi kuglačkog kluba “Tekstilac” bili su višestruki prvaci države.

1.5.1648. Varaždin je teško stradao u požaru. Izgorjelo je oko 100 kuća pa je kralj Ferdinand oslobodio grad plaćanja poreza.

Najnovije