Etika, bioetika i sport

Konferencija o etici i bioetici sporta i ove godine u Varaždinu

Međunarodnu konferenciju 'Etika, bioetika i sport' je inicirao i osmislio Matija Škerbić s Fakulteta hrvatskih studija.

Četvrta konferencija o etici i bioetici sporta dovodi u Varaždin tri najuglednije i najutjecajnije filozofkinje i bioetičarke sporta na svijetu: Angelu Schneider iz Kanade, Silviu Camporesi iz Italije i Emily Ryall iz Engleske.

Slavne gošće upotpuniti će plejadu velikana filozofije sporta koji su gostovali na prve tri konferencije: Scott Kretchmar i William John Morgan iz SAD, Sigmund Loland iz Norveške te Mike McNamee i Jim Parry iz Velike Britanije.

Kroz posljednje desetljeće, etika i bioetika sporta postale su najpropulzivnija i po mnogočemu najvažnija grana filozofije sporta. Unutar njih razrješavaju se praktično svi najsloženiji i najvažniji problemi u suvremenom sportu poput kiborgizacije (slučajevi Oscar Pistorious i Marcus Rehm), interseksualnosti (slučaj Caster Semenya), transrodnosti (slučajevi Laurel Hubbard i Lia Thomas), doping-skandala, uvođenja i regulacije novih tehnologija (poput VAR-a i Artificial Intelligence), modificiranja gena, te slučajeva različitih narušavanja integriteta sporta.  Ova će konferencija dotaknuti navedena pitanja u interdisciplinarnom okružju znanstvenika iz različitih područja: medicine, biologije, sportskih znanosti, filozofije te etike, teologije, pedagogije i obrazovanja, političkih znanosti i sociologije.

Okupljanje istaknutih znanstvenika

Međunarodnu konferenciju ‘Etika, bioetika i sport’ je inicirao i osmislio doc. dr. sc. Matija Mato Škerbić s Fakulteta hrvatskih studija, koji je i predsjednik Europskog udruženja za filzofiju sporta (European Association foor the Philsophy of Sport) te jedan od regionalnih pionira ove mlade discipline. 

4. konferencija ‘Etika, bioetika i sport’ nastavlja slijediti svoj ranije proklamirani i utvrđeni koncept i inklinacije: okupiti najistaknutije znanstvenike regije Jugoistočne Euroope (Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Sjeverne Makedoonije, Bosne i Hercegovine i Bugarske) zajedno s nekim od najutjecajnijih svjetskih autoriteta u ovoj oblasti.

Ovogodišnji interdisciplinarni popis regionalnih sudionika čine: Boryana Angeloova – Igova iz Bugarske, Joca Zurc, Lev Kreft, Milan Hosta i Jernej Pisk iz Slovenije, Nenad Dikić, Marija Andjelković i Sanja Žarković iz Srbije, Jan Defrančeski, Igor Eterović, Tamara Kunić, Petra Korać, Ines Skelac, Matija Mato Škerbić, Matija Vigato i Ivana Zagorac iz Hrvatske.

Organizatori konferencije su Znanstveno istraživački odbor za bioetiku i sport Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku, Hrvatsko filozofsko društvo i Hrvatsko bioetičko društvo. Dvodnevna konferencija održava se u Zagrebu i Varaždinu. Prvi dan, petak 3. svibnja, se održava u prostoru Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku u Zagrebu (Ivana Lučića 1a) s početkom u 9.00 sati, a u subotu 4. svibnja u Multimedijalnoj dvorani palače Herzer Gradskog muzeja u Varaždinu (Franjevački trg 10) s početkom u 9.00 sati.

O plenarnim predavačicama

Angela Schneider iz Kanade je profesorica kineziologije i direktorica Međunarodnog centra za olimpijske studije na Fakultetu zdravstvenih znanosti na Sveučilištu Zapadnog Ontarija u Londonu, Ontario, Kanada. Bila je direktorica Komisije za etiku i edukaciju Svjetske antidopinške agencije (WADA) te predsjednica Međunarodnog udruženja za filozofiju sporta (IAPS – International Assciation or the Philosophy of Sport).

Angela je također osvojačica srebrne olimpijske medalje u veslanju u ženskom četvercu s kormilarom na Olimpijskim igrama 1984. godine. Opus njezinih radova je iznimno značajan, a njeni doprinosi u istraživanju dopinga i antidopinga, žena u sportu i fair playa su bez premca u ovom području. Autorica je knjige ‘Genski doping u sportu: znanost i etika genetski modificiranih sportaša’ (2006.), urednica, zajedno s W. J. Morganom i K. Meierom, antologijske knjige ‘Etika u sportu’ (2001.), te legendarnog članka ‘Fair Play as a Respect of the Game’ (1998.).

Silvia Camporesi je vodeća svjetska bioetičarka sporta te članica savjetodavne Etičke komisije Svjetske antidopinške agencije (WADA) s bogatim interdisciplinarnim iskustvom u medicinskoj biotehnologiji i filozofiji medicine. Prvobitno se školovala za biotehnologa na Sveučilištu u Bologni i u Međunarodnom centru za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Trstu, da bi kasnije stekla dva doktorata: prvi iz Temelja znanosti o životu i etici, zajedničkog programa Europske škole molekularne medicine i Sveučilišta u Milanu (2010.); a drugi iz filozofije medicine na prestižnom King’s College Sveučilišta u Londonu (2013.).

Camporesi je autorica više od 60 recenziranih članaka u raznim časopisima o medicinskoj etici, bioetici i drugim znanstvenim časopisima te triju knjiga – ‘From Bench to Bedside to Track & Field: Context of Enhancement and its Ethical Relevance’ (2014., University of California Medical Humanities Press), ‘Bioethics, Genetics and Sport’ (s Mikeom McNameejem, Routledge, 2018.) i ‘Partire (s)vantaggiati? Corpi Bionici e Atleti Geneticamente Modificati nello Sport’ (2023., Fandango).

Emily Ryall iz Engleske je globalno rekognirana filozofkinja sporta, igranja (play) i igri (games). Objavljivala je i izlagala o velikom broju tema iz ovih područja diljem svijeta u najprestižnijim znanstvenim časopisima. Osim toga, suradnica je BBC, Australian Broadcasting Corporation, Guardian, New York Times, Cheltenham Science Festival, Battle of Ideas Festival i Wellcome Trust, među ostalima. Govorila je i pisala o suvremenim problemima u svijetu sporta, kao što su ‘sports washing’ (pranje novca kroz sport), uključivanje transsportaša, učinak tehnologije te ljepota i vrijednost sporta. Ona također ima interes za razumijevanje igara i igranje općenito, bilo da je to u obliku računalnih igara, strateških igara ili bezumne, ali zabavne razigrane aktivnosti.

Trenutačno radi s UK Athletics, RFU, Sports Resolutions, British Association for Sport and Exercise Sciences i NATO-om. Autorica je knjige ‘Philosophy of Sport: Key Questions and Critical Thinking for Sports Students’ (2012.) i koautorica niza knjiga o filozofiji igre te je suradnica urednice časopisa Journal of Philosophy of Sport.

Najnovije