Opća bolnica Varaždin

FOTO U varaždinskoj bolnici obilježen Međunarodni dan primalja

Cilj je bio povezati trudnice s primaljama kako bi dobile što više informacija vezanih uz dolazak njihovog djeteta na svijet.

Međunarodni dan primalja obilježava se 5. svibnja, ove godine pod geslom „Primalje i žene partneri u borbi protiv klimatskih promjena”. Taj dan prilika je da se proširi ideja o primaljama i primaljstvu te da se naglasi važnost njihove uloge u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi.

Primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin tim su povodom u petak, 3. svibnja, pozvale sve zainteresirane da posjete rodilište i da se upoznaju s njihovim radom. Cilj je bio povezati trudnice s primaljama kako bi dobile što više informacija vezanih uz dolazak njihovog djeteta na svijet. Nakon kratkog prigodnog predavanja, primalje su trudnice i njihove pratnje provele kroz rodilište i rađaonicu.

Kako je rekla Alenka Blaži, magistra primaljstva, glavna sestra Odjela ginekologije OB Varaždin i predsjednica Područnog vijeća Hrvatske komore primalja za Varaždinsku županiju, primalja je osoba koja je uz ženu pri porođaju, a trebala bi biti uz nju i tijekom cijele trudnoće i babinja.

– Primaljska skrb je puno šira od rada u rađaonici, ona obuhvaća žene i djevojke tijekom puberteta pa sve do menopauze. Porođaj može biti iskustvo koje će preobraziti svaku ženu, a promatrati i pomagati u ovom procesu posebna je privilegija primalja. I one imaju čast prisustvovati intimnom i jedinstvenom trenutku u životu žene i njezine obitelji – kazala je Blaži.

Dodaje da školovanje u Republici Hrvatskoj za primalje postoji na tri razine – srednjoškolsko, preddiplomski i diplomski studij.

– Ono što nama predstavlja problem je to što postoje samo dva studija, u Rijeci i Splitu, i ono što bismo mi voljeli je da se u skorije vrijeme taj studij otvori i negdje malo bliže, recimo u Zagrebu, kako bismo imali veću mogućnost studiranja – navodi Blaži.

Inače, Hrvatska komora primalja u svom registru broji 2404 aktivne članice, Varaždinska županija ima 50 članica, od čega 27 primalja radi u Općoj bolnici Varaždin. Među njima je i Ksenija Horvatić, bacc. obs., prvostupnica primaljstva, glavna primalja Odjela za rađaonu i puerperij.

– Uloga primalje je neizmjerno važna jer počiva na iskustvu, stručnosti i toplini, nadasve empatičnom pristupu. Ona mora rodilji omogućiti da aktivno sudjeluje u tom uzvišenom činu rađanja pa će tako i žena bolje razumjeti porođajnu bol, a na taj način ženu uvesti u najljepši period njena života, a to je majčinstvo – govori Horvatić i dodaje da je primalja ta kojoj pripada zasluga zadovoljne žene prilikom izlaska iz rodilišta jer ona svojim znanjem, umijećem i vještinama, a posebice empatijom, omogući ženi da joj porod bude najljepši događaj u životu.

Pritom, ističe, primalja mora biti strpljiva i komunikativna te imati puno znanja kako bi pružila adekvatnu primaljsku skrb na svim razinama svog djelovanja.

– Dobra primalja je savjetnica, zagovornica, zaštitnica te ujedno i prijateljica ženi u porodu koja će znati slušati i uvažiti želju svake rodilje i pružiti joj punu podršku, što znatno pridonosi pozitivnom doživljaju poroda, a samim time i lakšem podnošenju porođajne boli te jačem samopouzdanju rodilje – naglašava Horvatić i za kraj dodaje:

– Svaka je žena individua za sebe pa tako i različito doživljavaju trudnoću, porod i period babinja, stoga je važno da je primaljska skrb usmjerena na svaku ženu osobno te da se nastoji omogućiti i zadovoljiti njezine potrebe i želje – poručila je Horvatić.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak čestitao je primaljama varaždinske bolnice, ali i svim ostalim primaljama u Hrvatskoj njihov dan.

– Od ukupno 27 ukupno primalja u našoj bolnici, 11 primalja je prvostupnica, a 16 ih je asistentica, odnosno srednje stručne spreme, koje sudjeluju u porodima. Godine 2022. imali smo 1299 poroda, a prošle godine 1210 poroda, tako da im se zahvaljujem na svom trudu i angažmanu koji ulažu na dobrobit naših roditelja i novorođenčadi – rekao je Poljak.

Dodao je da se na zahtjev primalja u zdravstvenom sustavu otvaraju novi obrazovni programi za primalje, stoga vjeruje da će se na taj način zadovoljiti potrebne kvote za ovo zvanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije