Dječji forumaši organizirali javnu parlaonicu: Pravilna prehrana veoma je važna!

Dječji forumi svih sedam varaždinskih osnovnih škola, sukladno Odluci Dječjega gradskog vijeća grada Varaždina, u petak, 1. travnja obilježili su Dan šala zajedničkim druženjem i radionicama na Starome gradu.

Tome je prethodila ‘Javna parlaonica’ na otvorenom ispred dvorca, u kojoj su raspravljali o aktualnoj školskoj, ali i općoj temi, o uvođenju zdrave, odnosno pravilne prehrane u škole.

Nakon zanimljive i argumentirane rasprave zajednički su zaključili da je pravilna prehrana važna za pravilan razvoj i rast djece, jer povećava koncentraciju i pamćenje, daje snagu za svakodnevne napore djece i odraslih, ali su istaknuli i teškoće zbog kojih nije lako ‘prijeći’ na zdrave navike.

Istaknuli su probleme brzog načina života i nedostatka vremena i novca nabave svježih i kvalitetnih namirnica u obiteljskoj prehrani, pa tako i sadašnju naviku jedenja tzv. nezdrave i brze hrane.

Također su zaključili kako je oglašavanje i reklamiranje takve hrane dominantno te da ima važnu ulogu, pa je nažalost, takva hrana većinom ‘in’.

U raspravama su koristili iskustvo u školama, pa su tako naveli da se u većini škola jede uglavnom hrana koja nije kuhana, a i ona koja jest je većinom servirana hladna.

Izuzetak je Peta osnovna škola u kojoj su obroci nutricionistički izbalansirani, ali je potrebno vrijeme da se na nju učenici naviknu.

Opći zaključak je bio da od pravilne prehrane u školama ne treba odustati i da bi trebalo s njom početi od najranije dobi te da o tome treba provoditi stalnu edukaciju i djece i roditelja.

Kako je 1. travnja bio Dan šala, forumaši su nastavili druženje rekreativnim igrama, sportskim nadmetanjima i zabavnim pjevanjem te plesom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije