Grad Varaždin

U Varaždinu se održava 4. međunarodna konferencija o etici i bioetici sporta

Inicijator konferencije je Matija Škerbić.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u subotu je službeno otvorio 4. međunarodnu konferenciju o etici i bioetici sporta koja se održava u Multimedijalnoj dvorani palače Herzer.

Organizatori konferencije su Znanstveno istraživački odbor za bioetiku i sport Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku, Hrvatsko filozofsko društvo i Hrvatsko bioetičko društvo. Uz Matiju Škerbića s Fakulteta hrvatskih studija koji je i predsjednik Europskog udruženja za filozofiju sporta te inicijator ove konferencije, događanju je nazočio i Krešo Čop iz Sportske zajednice Varaždinske županije. Plenarne predavačice su tri najuglednije i najutjecajnije filozofkinje i bioetičarke sporta na svijetu, Angela Schneider iz Kanade, Silvia Camporesi iz Italije i Emily Ryall iz Engleske.

Zamjenik gradonačelnika iskazao je dobrodošlicu svim sudionicima i poželio plodonosan rad. Istaknuo je kako je Varaždin grad sporta u svakom smislu te su i ovakve konferencije i znanstvena područja koja pokriva svakako poželjna te Grad Varaždin podržava njihovo održavanje. Varaždin je jedan od gradova u Hrvatskoj u kojem se najviše izdvaja za sport, ali i grad koji je proglašen najboljim po kvaliteti života stoga je pozvao sudionike konferencije da ne propuste razgledati grad i uživati u njegovim ljepotama.

Bioetika sporta je disciplina koja se bavi nekim od najvažnijih pitanja za integritet i budućnost sporta poput transrodnosti i interseksualnosti, uporabe i uvođenja tehnologija u sportu poput VAR-a ili genetike, dopingom i varanjem, e-sportom i mnogim drugim, te su se navedenih pitanja i tema dotakli i na ovom skupu.

Najnovije