Na današnji dan

U Varaždinu je 1945. rođen karikaturist Mladen Bašić Bibi

Kao izvrstan crtač i britki humorista od 1966.godine objavljuje  karikature u mnogim listovima – Vjesniku, Kerempuhu, Večernjem listu...

7.5.1938. Pjevačka sekcija društva zanatlija je priredila svoj prvi koncert u Varaždinu. Dirigent pjevačkog zbora je bio Ante Šambarek, a pročelnik sekcije Ivan Košmerl. Pjevači Zanatlijca pored Varaždina nastupali su u Koprivnici, Ludbregu, Varaždinskim Toplicama. Rad je prekinut u vrijeme Drugog svjetskog rata i nastavljen 1945.godine. Od 1975.godine Muški pjevački zbor društva zanatlija neprekinuto radi i nastupa, a čest je gost na Varaždinskim baroknim večerima.

7.5.1897. U Varaždinu je rođen Anđelko Kavurić, slikar. Studirao je slikarstvo u Zagrebu i Beču. Prva djela vezana su mu uz ratišta u Galiciji, a kasnije radi slike s motivima grada Zagreba, njegove okolice te Dalmacije. Umro je 1948.godine u Zagrebu.

7.5.1785. U Vinici je utemeljena prva trivijalna škola. Tog je dana potpisan ugovor između nadzornika narodnih škola Filipa Volgemuta i općina ovog dijela Varaždinske županije o otvaranju pučke škole i izdržavanju učitelja. Prvi vinički učitelj bio je Petar plemeniti Čačković koji je u školi predavao četrdesetak godina.

7.5.1891. Umro je Dragutin Stražimir, svećenik i publicista. Rodio se 27. rujna 1821. godine u Velikom Bukovcu kraj Ludbrega. Nakon školovanja u Bjelovaru, Kanjiži i Zagrebu za svećenika je zaređen 1845.godine i postavljen za kapelana u Svetom Đurđu. Od 1851. godine župnik je u Zelini gdje radi na unaprjeđenju gospodarstva. Utemeljitelj je zelinske podružnice «Gospodarstvenog društva», pokrenuo je i uređivao «Seoski gospodarski list», autor je knjige «Ratarstvo za puk». Godinama je surađivao u varaždinskom tjedniku «Pučki prijatelj» pišući savjete za ratare i vinogradare. Dragutin Stražimir organizirao je u Zelini  prvu hrvatsku gospodarsku izložbu.

 7.5.1945. U Varaždinu je rođen Mladen Bašić – Bibi, pravnik, karikaturist. Nakon mature u varaždinskoj gimnaziji studirao je i diplomirao pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Radio je kao odvjetnik u Velikoj Gorici. Kao izvrstan crtač i britki humorista od 1966.godine objavljuje  karikature u mnogim listovima – Vjesniku, Kerempuhu, Večernjem listu, Ježu, Pavlihi, Feferonu, Brodolomu, varaždinskom Grabancijašu, tjedniku Danas. Karikature su mu objavljivane i u inozemstvu, u Poljskoj, Turskoj, Litvi i drugdje. Izlagao je na tridesetak izložbi i brojnim festivalima karikatura. Mladen Bašić bio je jedan od osnivača i predsjednik Hrvatskog društva karikaturista. Umro je 31.prosinca 1997.godine.

Najnovije