VŽ Kalendar

Godine 1945. umro je profesor Franjo Galinec, radio je u varaždinskoj gimnaziji

Galinec je objavljivao znanstvene radove o hrvatskoj nabožnoj književnosti i usmenoj narodnoj književnosti.

8.5.1945. U Varaždinu je umro književnik Franjo Galinec. Rodio se 1887.godine, studirao je slavistiku u Beču, Pragu i Zagrebu. Od 1913.godine do 1945. bio je profesor hrvatskog jezika na varaždinskoj gimnaziji. Objavljivao je znanstvene radove o hrvatskoj nabožnoj književnosti i usmenoj narodnoj književnosti.

8.5.1930. Donijeta su „Pravila Varaždinskog gimnazijskog udruženja Svačić“. Udruženje je djelovalo kroz sekcije – naučnu, likovnu, glazbenu, sportsku, turističku, šahovsku i literarnu. Priređivana su književna sijela i tiskan gimnazijski list „Svačić“. Pored učenika i profesora gimnazije u „Svačiću“ su bili i drugi mladi Varaždinci pa je Udruženje imalo više od 400 članova.

8.5.1887. U Sisku je rođen Tomislav Miškulin. Od 1913. pa do smrti 1963.godine radi u Varaždinu kao profesor na gimnaziji, orguljaš župne crkve svetog Nikole, zborovođa. Bio je obnovitelj i dirigent pjevačkih društva „Svačić“, „Vile“, „Vatroslava Jagića“, „Zanatlijca“, utemeljitelj je crkvenog pjevačkog zbora „Sveti Nikola“.

8.5.1937. Na sjednici upravnog odbora Zanatlijskog i pomoćničkog društva Varaždina 8.svibnja 1937.godine  prihvaćena je odluka o kupnji kuće u Kukuljevićevoj ulici 13. za društveni dom  svih varaždinskih obrtnika. Kuću u iznosu od 285.000 dinara  zajednički kupili  «Zanatlijsko i pomoćnićko društvo» i «Zanatska zadruga za štednju i predujam». Novim zanatskim domom upravljala su dva ekonoma, predstavnici Zadruge i Društva. Svečana posveta  Zanatskog doma  priređena je u listopadu 1937.godine.

Najnovije