Svjetski dan zdravlja u znaku dijabetesa: Građanima će se mjeriti šećer u krvi

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja 2016. održat će se 7. travnja pod motom ‘Otkrij, spriječi, liječi dijabetes’, a cilj mu je podizanje javnozdravstvene svijesti i znanja o dijabetesu te mogućnostima prevencije i liječenja.

Program obilježavanja su na prigodnoj press konferenciji u Županijskoj palači najavili zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Ruža Jelovac, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Krunoslav Kovačić, dr.vet.med., i njegova zamjenica mr.sc. Irena Stipešević Rakamarić, dr.med., predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije Mirjana Kolarek Karakaš, dr.med, te predsjednica Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin Antonija Brlek.

Naglasivši važnost održavanja ovakvih manifestacija, zamjenik župana Alen Kišić je istaknuo kako Varaždinska županija svesrdno podupire ovaj projekt jer je upravo dijabetes jedna od najčešćih kroničnih nezaraznih bolesti u Županiji.

– Prema službenim podacima u Županiji imamo 9879 bolesnika koji imaju registriranu bolest koja je važan rizični faktor za kardiovaskularne bolesti. Kada znamo da su upravo kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrtnosti stanovništva u našoj Županiji i da su prve na listi prioriteta Plana zdravstvene zaštite naše Županije, onda je jasno da je i naša zadaća edukacija i senzibilizacija javnosti te rad na preventivi, pogotovo kod bolesti koje su lječive i preventabilne – rekao je zamjenik župana Kišić.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Krunoslav Kovačić, dr.vet.med., naznačio je kako će se tog dana u Županijskoj palači održati stručni simpozij ‘Spriječi, otkrij i liječi dijabetes’, a istovremeno će se građanima na Franjevačkom trgu mjeriti tlak, šećer i masnoće u krvi te dijeliti promotivni materijali.

– Građani mogu nazočiti i stručnom skupu koji počinje u 10 sati u Skupštinskoj dvorani županije koji je posvećen prevenciji i liječenju dijabetesa. Prevencija je potrebna od najranije dobi, a kada znamo da je u Hrvatskoj 11 posto školske djece prekomjerno teško, jasno je koliko je nužna pravilna i zdrava prehrana uz redovite fizičke aktivnosti – istaknuo je.

Inače, zamjenica ravnatelja ZZJZ mr.sc. Irena Stipešević Rakamarić, dr.med., naglasila je kako se porast oboljelih od dijabetesa odnosi na dijabetes tip 2 (u odrasloj dobi) koji je preventabilan i povezan u značajnoj mjeri s čimbenicima životnog stila.

U Hrvatskoj prema procjenama svaka deseta osoba boluje od dijabetesa, a na liječenje se godišnje izdvoji oko 11 posto proračunskih sredstava za zdravstvenu zaštitu.

Podsjetimo, povodom osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije 7. travnja 1948. godine, posebna pozornost posvećuje se svake godine obilježavanju Svjetskog dana zdravlja, čime se na globalnoj razini želi ukazati na važnost određenog zdravstvenog problema i obavijestiti širu društvenu zajednicu.

Svjetski dan zdravlja ujedno je i prigoda za dodatnu promociju zdravlja organiziranjem raznih događaja i javnozdravstvenih akcija na međunarodnoj, regionalnoj i lokalnoj razini koje treba poduzeti za očuvanje zdravlja i sprečavanje bolesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije