COFA

Pred nama je treće izdanje Međunarodnog folklornog festivala COFA

Ned
7
7. srpnja - 12. srpnja
12:00 - 12:00
Varaždin
događaj je prošao
Loading Događaji

U Županijskoj palači u Varaždinu najavljeno je treće izdanje Međunarodnog folklornog festivala COFA koji će se održati na području Varaždinske županije u periodu od 7. do 12. srpnja ove godine. Program festivala te popratne aktivnosti najavili su danas Petra Golubar, idejna začetnica festivala, Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina i zastupnik u Hrvatskom saboru, te Renata Skoko, županijska pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana.

Generalni pokrovitelj festivala COFA je Varaždinska županija, a pokrovitelji su Grad Varaždin i UNESCO.

– Našoj vjernoj publici nastojimo svake godine ponuditi što atraktivnije folklorne grupe te im približiti folklornu baštinu iz čitavog svijeta. Ove ćemo godine ugostiti folklorne grupe s čak tri kontinenta, odnosno pet zemalja. Zasigurno one najatraktivnije biti će iz Perua i Indije, a tu su i naše europske snage, Bugarska, Njemačka i Švicarska te domaći KUD-ovi iz grada Varaždina te Varaždinske županije. Službeno otvorenje festivala bit će u nedjelju, 7. srpnja s početkom u 20.30, u dvorištu vile Bedeković, gdje će se predstaviti folklorne grupe iz gostujućih zemalja, te također i ovogodišnji programski partner festivala – Varaždinski folklorni ansambl.

Glazbeni projekt Folkoelektro

– Ponedjeljak, 8.srpnja biti će rezerviran za koncert iznenađenja, s obzirom da ćemo od 20.30 kod vile Bedeković predstaviti krasan glazbeni projekt Folklorelektro. Dolazi nam ženski voklani ansambl Zwizde iz Zagreba koji na vrlo zanimljiv način spaja tradicijske glazbene izričaje s elektroničkom glazbom. U ponedjeljak COFA počinje svoju folklornu avanturu u Maloj Subotici, gdje će domaćin biti KUD „Zvon”. Utorak smo posvetili našim najmlađim članovima i ljubiteljima tradicijske baštine, u 19 sati kod vile Bedeković održati će se cjelovečernji Dječji folklorni koncert „Folklorašić“ na kojem će sudjelovati KUD-ovi iz Varaždina, Varaždinske županije i Zagreba, a u srijedu COFA putuje u Općinu Maruševec i grad Ludbreg. U Maruševcu će domaćin festivala biti KUD Klaruš, a u Ludbregu KUD Anka Ošpuh. U četvrtak selimo u Zabok, gdje će se također predstaviti sve folklorne grupe, a domaćin će biti FA Zabok, dok će se festival službeno zatvoriti u petak kod vile Bedeković u 20 sati. Svečani mimohod svih folklornih grupa mozete pogledati u užem centru grada Varaždina, u petak od 11:00-13:00 sati

U Centru za mlade P4 bit će postavljena i izložba fotografija narodnih nošnji koja će biti otvorena u nedjelju u 17.30, a ostat će otvorenom tijekom cijelog festivala. Za najmlađe će se svakodnevno organizirati radionice namijenjene djeci od 5 do 12 godina, a vodit će ih umjetnički voditelj Tim Hrvaćanin iz VFA. Pokrovitelji su Grad Varaždin, Varaždinska županija kao generalni pokrovitelj, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO te veleposlanstvo republike Indije/veleposlanik Raj Kumar Srivastava – rekla je Golubar naznačivši kako je programski sadržaj festivala besplatan za sve posjetitelje.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina i zastupnik u Hrvatskom saboru Miroslav Marković pohvalio je organizaciju festivala te pozvao sve građane da poprate zanimljive programe samog festivala.

– Festival COFA, osim što donosi raznolikost folklornih skupina iz Varaždinske i susjednih županija, ističe grad Varaždin kao kulturno središte koje privlači međunarodnu pažnju. Posebno me veseli što festival raste iz godine u godinu i donosi dodatne sadržaje, poput radionica koje pomažu u očuvanju i popularizaciji folklorne tradicije. Pozivam sve naše sugrađane da posjete vilu Bedeković, uživaju u bogatom programu festivala. Time, osim podrške očuvanju kulturne baštine, promoviramo Varaždin, Varaždinsku županiju i cijelu Hrvatsku – izjavio je Miroslav Marković te dodao da mu je žao što prijatelji iz grada Marakeša, s kojim je Varaždin nedavno uspostavio suradnju, nisu mogli doći, ali pozdravlja sve ostale gradove koji su se odazvali.

U ime Varaždinske županije, generalnog pokrovitelja ovogodišnjeg festivala nekoliko riječi rekla je pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renata Skoko.

– Iznimno mi je drago da smo i ove godine domaćin, a i generalni pokrovitelj Međunarodnog folklornog festivala COFA. Već treću godinu u kontinuitetu pratimo rad i aktivnosti onih koji su uključeni u organizaciju ovoig festivala, pa koristim priliku da čestitam Petri na entuzijazmu i volji koje ulaže u organizaciju. Varaždinska županija je poznata po svojoj tradiciji, običajima, kulturi, prihvaćanju raznolikosti, a upravo je COFA dobra prilika da naši građani upoznaju i druge kulture i običaje. Stoga sam sigurna da će svi uživati u pjesmi i plesu te bogatoj koreografiji, a ljubitelji folklora će sasvim sigurno doći na svoje- rekla je pročelnica Skoko pozvavši također sve građane Grada Varaždina i Varaždinske županije da narednih dana uživaju u besplatnim folklornim nastupima, te se na taj način upoznaju s raznolikom kulturnom baštinom iz raznih krajeva svijeta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije