povijesni štikleci

Gradske čete u noćnim ophodnjama Varaždinom hvatale pijance i razbojnike

Stanovnici centra ne bi se bunili da i danas postoje takve čete.

8.8.1992. U Varaždinu je umrla Mila Nučić-Vojković, glumica i spisateljica. Nakon angažmana u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, od 1947. godine pa do umirovljenja 1968. godine djeluje u varaždinskom kazalištu. Kao glumica oduševila je ulogama Anđuše u „Ognjištima“ Mile Budaka, gospođe Bojle u „Mišolovki“ Agathe Christie. Mila Nučić Vojković napisala je dvije drame, „Poslije potopa“ i „Dijete Zadruge“.

8.8.1863. U selu Črešnjovici kraj Gornje Radgone rođen je Franjo Sert, učitelj, zaslužan za razvoj školstva u bednjanskom kraju. Učiteljsku školu završio je u Zagrebu, prvo učiteljsko mjesto bilo mu je u Jesenju a 1889. godine imenovan je učiteljem u Bednji gdje je radio do umirovljenja. Bio je prvi školovani učitelj u ovom kraju koji je dao veliki doprinos napretku gospodarstva, prosvjete i kulture. Pokrenuo je rad pjevačkog crkvenog zbora, u povjesnici škole bilježio je značajne događaje, pomagao je ljudima, odgajao generacije učenika. U znak zahvalnosti mještani Bednje dali su školi ime svojeg omiljenog učitelja Franje Serte.

8.8.1735. Na sjednici gradskog zastupstva Varaždina odlučeno je o noćnoj ophodnji dviju četa građana kako bi se spriječili neredi i hvatali izgrednici. U četama je bilo po deset puškama naoružanih građana, jedna četa obilazila je gornje, a druga donje varaždinsko predgrađe. Dežurstvo je trajalo od devet sati uvečer do jutarnjeg izlaska sunca. Pored izgrednika i pijanaca čete su imale zadatak hvatati razbojnike, kojih je početkom 18.stoljeća bilo mnogo u blizini grada.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije