Gradski muzej Varaždin

Srijeda u muzeju: Okrugli stol ‘Spomenik kao šaka u oko?’

Građani su sve osjetljivi na problematiku zajedničkih prostora što je vidljivo kroz reakcije na mnogobrojna rješenja u postavljanju skulptura.

U sklopu Srijede u Muzeju 9. listopada u palači Herzer GMV-a održava se okrugli stol pod nazivom Spomenik kao šaka u oko?, vezan uz javnu raspravu o dokumentu Smjernice za postavljanje spomen-obilježja na području grada Varaždina.

Posljednjih godina čini se da smo puno osjetljiviji na problematiku zajedničkih, javnih prostora, što je vidljivo kroz reakcije na mnogobrojna loša rješenja u postavljanju skulptura, spomenika i ostalih sadržaja u našim gradovima i selima: ta kontroverzna rješenja degradiraju javni prostor, ali poništavaju i samu vrijednost prezentiranoga.

Grad Varaždin stoga je pokrenuo izradu smjernica koje bi definirale tu problematiku na lokalnoj razini, ali bi bile i orijentir za slične postupke na državnoj razini. Glavni cilj je definicija modela realizacije skulpture, spomenika, spomen-obilježja i plastičkog objekta u javnim prostorima grada, ali i poticanje ostalih oblika suvremenoga umjetničkog izraza u javnom prostoru, poštujući kako kriterije umjetničke suvremenosti tako i kriterije razumijevanja kompleksnoga urbanog prostora Varaždina.

Rasprava na Srijedu u muzeju

Cilj Smjernica je ponuditi i modele financiranja i poticanja kvalitete produkcije te odrediti dionike za donošenje odluka. Pretpostavka za to je stvaranje kulture dijaloga, uz sudjelovanje svih zainteresiranih građana, od stručne javnosti do šire zajednice, čime bi se trebao naći model kojim će se izbjeći isključivost struke, voluntarizam politike i partikularni diktat šire javnosti. Pritom je bitno poštovati elemente kao što su estetski kriteriji, povijesni kontekst, dobra lokacija, javna konzultacija i dugoročna održivost.

Dokument je na poticaj Grada Varaždina i GMV-a načinio interdisciplinarni tim, a dostupan je na mrežnim stranicama Grada Varaždina. O njemu će se raspravljati i na ovoj Srijedi u Muzeju, uz sudjelovanje predstavnika autorskog tima koji ga je izradio, kao i posjetitelja, koji su pozvani da se uključe u kulturni dijalog na ovu temu.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije