Dječji vrtić Varaždin

Predstavljen pilot projekt za provedbu edukativnih, kulturnih i sportskih za aktivnosti predškolaca

Ovaj projekt, s naglaskom na robotiku, omogućit će djeci varaždinskih vrtića da steknu osnovne tehničke vještine od najmlađe dobi.

U Dječjem vrtiću Varaždin – objekt Dravska danas je održana početna konferencija kojom je najavljen projekt za provedbu edukativnih, kulturnih i sportskih aktivnosti djece predškolske dobi s naglaskom na robotiku. Konferenciji je nazočio gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Danijela Vusić, ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin Helena Vidović, nacionalni predstavnik hrvatske RoboCup organizacije Ivica Kolarić te odgojiteljice Dječjeg vrtića „Varaždin“.

Na konferenciji je prezentirana oprema koja je nabavljena u sklopu odobrenih sredstava koje je Grad Varaždin osigurao putem  Javnog poziva jedinicama lokalne samouprave za sufinanciranje provedbe edukativnih, kulturnih i sportskih aktivnosti djece predškolske dobi i djece od I. – IV. razreda osnovne škole, a kojeg je raspisalo Ministarstvo za demografiju i useljeništvo za provođenje edukacije djece predškolske dobi o osnovama STEM-a s naglaskom na robotiku, a sveukupno su odobrena sredstva u iznosu 33.000 eura. Projektne aktivnosti će se provoditi u Dječjem vrtiću Varaždin koji je ujedno i projektni partner.

„Ovaj projekt će omogućiti našoj djeci stjecanje osnovnih tehničkih vještina od najmlađe dobi, a odgojiteljice će moći djecu kroz igru i interaktivne radionice naučiti novim stvarima koje su zanimljive i korisne.“– rekao je gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Predviđeno 160 radionica

Ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin Helena Vidović zahvalila je Gradu Varaždinu što prepoznaje važnost ovakvih projekata i što omogućuje da se i odgojitelji i djeca više obrazuju u informatičkom i STEM području. „Projektom je predviđeno 160 radionica tokom 10 mjeseci, a obuhvatiti će oko 200 djece predškolske dobi i njihovih 16 odgojiteljica.“ – dodala je ravnateljica Vidović.

Nacionalni predstavnik hrvatske RoboCup organizacije Ivica Kolarić koji se već 13 godina bavi robotikom pomnije je prezentirao što sve djeca i odgojiteljice mogu raditi s robotičkom opremom.

„Postoji preko 100 robotičkih vježbi – od spajanja baterija i žaruljica, sastavljanja konstrukcijskih elemenata, elementarnih znanja o programiranju koja su prilagođena njihovoj dobi te simulacija gdje će djeca dobiti priliku da kroz igru steknu i znanje i vještine.“ – objašnjavao je kroz primjere Ivica Kolarić.

Cilj radionica robotike je poticanje kreativnosti, logičkog razmišljanja te stjecanje osnovnih znanja u tehnologiji.

Po završetku projektnih radionica predviđeno je natjecanje u kojem će sudjelovati djeca koja su završila edukativni program.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije