Grad Ludbreg

Započele radionice u sklopu projekta ‘I ja sam istraživač’

Odlično.

U Lori centru već su održane prve radionice u sklopu projekta „I ja sam istraživač“. Učenici 4.c razreda OŠ Ludbreg okušali su se u radionici Potrage i spašavanja, robotičkog modula u kojemu su sastavljali tri različite vrste robota, učili što su algoritmi, uvjeti i petlje, programirali i uspješno riješili zadatak pomaganja u simuliranoj situaciji odrona zemlje.

Druga radionica iz projekta “I ja sam istraživač!” započela je uvodnim razgovorom o biljkama, dijelovima od kojih se sastoje, na koje ih načine možemo razlikovati i još koječemu što je primjereno učenicima drugog razreda.

-K nama su došli učenici 2.b razreda s razrednicom Natašom Janković. Kako sačuvati biljku, a da ju ne posadimo, središnje je pitanje naše radionice – Upoznajmo biljne vrste – herbarij. Nakon uvoda krenuli smo na Otok mladosti u skupljanje biljaka koje će učenici doma prešati, a kad se za dva tjedna vrate k nama, radit ćemo herbarij. Prešane biljke također ćemo iskoristiti i na kreativne načine – rekla je Željka Marković Bilić, ravnateljica Lori centra Ludbreg.

Podsjećamo, projekt „I ja sam istraživač“ koji je odobren je od strane Ministarstva demografije i useljeništva, osigurao je financiranje u iznosu od 30 tisuća eura. Prijavitelj projekta je Grad Ludbreg, a provodi se u partnerstvu s Centrom za kulturu i informiranje, odnosno Muzejom Grada Ludbrega te Regionalnim znanstvenim STEM centrom Lori.

Kako je pojasnila Željka Marković-Bilić, ravnateljica Regionalnog znanstvenog centra Lori, u projekt će biti uključena Osnovna škola Ludbreg, ali i škole ludbreške regije te dječji vrtići s područja Ludbrega.

– Predviđeno je 20 radionica namijenjenih predškolskom uzrastu i učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole. Kako bismo na što zanimljiviji način približili djeci radionice, vodili smo brigu o svakom koraku, od samog naziva radionica, prezentacije, izvedbe. Tako između ostaloga imamo radionice Galaxy limunada, Zašto mi se diže kosa na glavi, Mjehurići koji gore i brojne druge. Na temelju dosadašnjeg rada našeg Lori centra radionice su se pokazale kao uspješan način približavanja učenicima znanja iz STEM područja – rekla je Željka Marković-Bilić.

Voditeljica Muzeja Grada Ludbrega Jelena Koprek najavila je deset radionica koje će se provesti u njihovom prostoru koje također uskoro kreću s realizacijom.

– Uz tradicijske radionice, božićnu i uskršnju, sudionici radionica upoznat će se i s ledenodobnim životinjama koje su živjele na prostoru ludbreškog kraja. Također bit će tu i arheoloških radionica u sklopu kojih će imati i arheološko istraživanje na prilagođenom arheološkom nalazištu – pojasnila je Koprek.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije