Upisna područja: Iz Grada odgovorili nezadovoljnim roditeljima, evo što kažu

Otvoreno pismo gradonačelniku Goranu Habušu iz pera jedne majke, u ime skupine roditelja nezadovoljnih načinom na koji su riješena tzv. upisna područja djece u prvi razred osnovne škole, rezultiralo je i odgovorom iz Grada. U nastavku donosimo viđenje ovoga problema s kojima se susreću roditelji koji stanuju u blizini Šeste osnovne škole iz pozicije gradske uprave.

> Varaždinske mame: Djeca koja žive uz Šestu spadaju na Drugu, Treću, Četvrtu…!?

– Zašto Grad, koji je raspolagao sa podacima o situacijama u pojedinim upisnim područjima, nije poduzeo konkretne mjere da ih riješi (proširenje postojećih ili gradnja nove škole)?

Grad Varaždin je svjestan problematike upisa djece oko područja VI OŠ. Kako bi se spriječili ovakvi problemi gradonačelnik je pravodobno zatražio od stručnih službi Grada izradu sve dokumentacije potrebne za rekonstrukciju VI. Osnovne škole, izgradnju dvorane i opremanje te je u ožujku 2014. godine predložio Gradskom vijeću Sporazum o JPP. Nažalost, Gradsko vijeće nije prihvatilo taj model gradnje.

Nakon toga, Grad Varaždin je u lipnju 2014. godine prijavio projekt Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta. Dana 9. travnja 2015. godine, zaprimljena je obavijest Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta kako projekt zadovoljava sve propisane uvjete, međutim kako ne postoji temelj za indikativnu listu projekata iz osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja, što je značilo da se do daljnjega takvi projekti neće sufinancirati.

U međuvremenu Grad je izvršio sve potrebne radnje i kompletirana je sva potrebna dokumentacija za izdavanje građevinske dozvole za VI osnovnu školu. Ujedno su izvršene preinake u projektu na način da se projekt podijelio na faze zbog lakšeg financiranja. Sukladno tome, gradonačelnik Grada Varaždina predložio je Gradskom vijeću u listopadu 2015. godine donošenje Odluke o o prihvaćanju investicija kojom su bila predviđena sredstva za financiranje adaptacije i dogradnje VI. Osnovne škole Varaždin (I faza) u iznosu od 2.177.884,00 kn. Nažalost, Gradsko vijeće navedenu odluku nije prihvatilo.

Dakle, ne može biti govora o nepoduzimanju konkretnih mjera od strane Grada, no za realizaciju projekta je potrebna i potpora gradskih vijećnika Grada Varaždina. Bez obzira na sva dosadašnja zaustavljanja projekta dogradnje VI. Osnovne škole, Gradonačelnik Habuš će dalje inzistirati na dogradnji škole i na izgradnji dvorane.

– Hoće li Grad organizirati prijevoz za djecu do udaljenijih škola?

Udaljenost adrese stanovanja od škole treba biti najmanje tri kilometra za učenike razredne nastave (1. – 4. razred), odnosno najmanje pet kilometra za učenike predmetne nastave (5. – 8. razred), kako bi se organizirao prijevoz učenika. To nije odluka Grada već su to odredbe važećih propisa. Na taj je način organiziran prijevoz za učenike III OŠ Varaždin i za učenike Centra Tomislav Špoljar.

Sukladno mreži osnovnih škola za područje Grada Varaždina ( “Službeni vjesniku Grada Varaždina” broj 1/10) ostale osnovne škole kojima je osnivač Grad Varaždin, sa svojim upisnim područjima, nalaze se unutar zakonom propisanih udaljenosti kojima se određuje prijevoz učenika.

– Hoće li Grad urediti nogostupe i biciklističke staze do svih tih škola do početka nove školske godine, tako da školarci mogu na što sigurniji način i stići do njih?

Grad Varaždin kontinuirano tijekom niza godina radi na uređenju nogostupa i biciklističkih staza na svom području. Kontinuirano se nastoji u okviru raspoloživih financijskih sredstava, prioritetno urediti nogostupe i pješačke staze na prilazima školama (naročito osnovnim školama). Svake godine Mjesni odbori dostavljaju Gradu Varaždinu svoje potrebe, u smislu komunalnih radova, te se ovisno o navedenom, u okviru raspoloživih sredstava, formiraju planovi za izvođenje radova. Posljednjih godina se za ovu namjenu izdvajalo od 500.000,00 do 800.000,00 kuna. U okviru navedenih iznosa će se i ove godine utrošiti sredstva za uređenje nogostupa i biciklističkih staza na području Grada Varaždina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije