U Lepoglavi otkrivena dvometarska pisanica s likom blaženog Alojzija Stepinca

Ispred župne crkve u Lepoglavi otkrivena je i blagoslovljena dvometarska uskrsna pisanica koju je Lepoglavi darovala Koprivničko – križevačka županija. Pisanicu su otkrili lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić i župan Koprivničko – križevačke županije Darko Koren, a blagoslovio ju je lepoglavski župnik monsinjor Andrija Kišiček, piše Lepoglava.net.

– Usudio bih se reći da je ovo najljepša ovakva pisanica koja predstavlja osobe i građevine našeg grada. Svatko tko prolazi ovuda moći će susresti s poviješću Lepoglave – rekao je monsinjor Kišiček dodajući da pisanica poziva na novi život.

Pisanica je u Lepoglavu stigla povodom nadolazećih uskrsnih blagdana u okviru projekta ‘Pisanica od srca‘.

– Uvjeren sam da smo u Lepoglavi donijeli malo radosti u ovo preduskršnje razdoblje. ‘Pisanica od srca’ je projekt koji egzistira već 10 godina. Zamišljen je s ciljem promocije Koprivničko – križevačke županije te kako bi se ponovno probudio interes za naivnu umjetnost.

Lepoglava je odabrana iz tog razlog što postoji čovjek koji je povezao Lepoglavu i Koprivničko – križevačku županiju, a to je vlč. Ozren Bizek koji je rodom iz Lepoglave, a djeluje u našoj županiji – rekao je župan Koprivničko – križevačke županije Darko Koren dodajući da je od početka projekta ‘Pisanica od srca’ poklonjeno više od 70 uskrsnih pisanica.

Na lijepom se daru županu i građanima zahvalio lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

– Možemo izraziti veliki ponos što u Lepoglavi možemo predstaviti ovu prekrasnu pisanicu koja ne da je samo ukrasila ovaj prekrasan prostor naše crkve i pavlinskog samostana već ususret našem najvećem blagdanu govori o radostima života. Ona govori i o bogatstvu Lepoglave koja je imala prvo sveučilište i gimnaziju, govori o pavlinskom samostanu, Gazophylaciumu i prekrasnoj lepoglavskoj čipki, ahatu, blaženom Alojziju Stepincu i njegovom mučeništvu u Lepoglavi. Zadovoljni smo što smo postali dio projekta ‘Pisanica od srca’ – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

Otkrivanju i blagoslovu pisanice nazočili su zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač, predsjednik Gradskog vijeća Robert Maček, general Mladen Markač i drugi gosti.

Otkrivanje i blagoslov pisanice recitacijama su popratili mališani iz Dječjeg vrtića Lepoglava za koje je organizirano prigodno traženje malih pisanica u okolici crkve, prenosi Lepoglava.net.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije