Učenici na radionicama Gradskog muzeja: Upotpunili smo znanje o Habsburgovcima!

Učenici 3.c razreda varaždinske Šeste osnovne škole danas, 16. ožujka, o povijesti Varaždina učili su u sklopu edukativne radionice priređene uz izložbu Varaždin pod krunom Habsburgovaca.

Naime, u Gradskom muzeju Varaždin trenutno se održavaju edukativne radionice za učenike, priređene uz izložbu Varaždin pod krunom Habsburgovaca i uz stalni postav Svijet kukaca.

Radionice se organiziraju od 7. ožujka do 15. lipnja, a zasad sudjeluju uglavnom učenici varaždinskih osnovnih škola, u sklopu programa MIŠ – Muzej i škola, koji sufinancira Grad Varaždin.

– Radionice su namijenjene uglavnom osnovnoškolskom uzrastu, tako da smo u trećim i četvrtim razredima usmjereni na nastavu prirode i društva, a u višim razredima na predmetnu nastavu iz povijesti, likovne kulture i biologije. Na taj su način radionice i podijeljene – povijesne, likovne i prirodoslovne, a vode ih naši kustosi koji u tom području imaju dugogodišnje iskustvo – rekla je Spomenka Težak, muzejska savjetnica koja vodi povijesne radionice.

Na današnjoj radionici imena ‘Varaždinska županija i Habsburgovci’, djeca su uz igru i timski rad, na interaktivan način, učila o povijesti ovog kraja.

– Djeca trećeg razreda uče u školi o povijesti naše županije tako da smo im to ovom izložbom željeli približiti. Imali su priliku predmete, portrete i povijesne stvari vidjeti uživo i na taj način dublje percipirati svoja znanja koja su naučili u školi. Nakon razgleda izložbe, koja pokriva razdoblje do kraja 18. stoljeća, djeca su postala ‘mali istraživači’ te kroz grupni rad i igru učili o Habsburgovcima.

Igrom brže mogu savladati osnovne povijesne pojmove i činjenice.

– Djeca su jako zadovoljna jer je izložba interaktivna i zanimljiva, a dečkima su najzanimljivije puške i oružje. Nakon slušanja o izložbi oni sami istražuju ono što im zadatak nalaže i tad su najsretniji – kazala je Težak i ujedno pozvala sve zainteresirane škole neka iskoriste priliku i prijave se, mjesta još ima.

O zanimljivosti i uspješnosti radionice najbolje smo saznali od samih polaznika.

– Super je bilo, radili smo grupne radove. Podijelili smo se u četiri grupe, slagali smo puzzle, napravili sliku marije Terezije, igrali smo se memorija. Volim povijest, time se bavim, na satu uvijek sve pričam. Iako nemamo povijest još u školi, ja to proučavam jer me jako zanima – rekao je Benedikt Lucić te dodao kako je skoro sve znao prije, ali je sad znanje upotpunio.

Njegova prijateljica iz razreda, Lana Glas, puno je toga naučila na radionici.

– Koliko je Marija Terezija imala djece, tko joj je bio muž i još mnogo toga sam danas naučila. Makar, na sličan način radimo i u školi i često nas učiteljica vodi u muzej.

Djeca su uočila i neke razlike današnjeg i ondašnjeg načina života.

– Teže se živjelo, ali su se ljudi tada ljepše oblačili i imali raskošniju odjeću – zaključili su Benedikt i Lana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije