FOTO: Zrinska garda Čakovec izabrala staro – novo vodstvo

>> FOTO: Zrinska garda Čakovec izabrala staro – novo vodstvo

Restoranski dio čakovečkog hotela Park u četvrtak navečer je bio dobrano ispunjen članovima čakovečke Zrinske garde, njihovih visokih gostiju i uzvanika. Svi su oni došli na 17. redovnu izbornu skupštinu ove uzorne čakovečke Udruge koju je u dostojanstvenom ozračju vodio predsjednik Skupštine, akademski kipar Mihael Štebih.

S posebnom radošću na skupu su pozdravljeni zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović, čelni čovjek M. Središća Držen Srpak i načelni Općine Belica Zvonimir Taradi, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general pukovnik Slavko Barić, dojučerašnji zapovjednik Hrvatskog raznog zrakoplovstva general bojnik Dražen Šćuri, Marijan Ramušćak, pročelnik Zmajskog stola Družbe Braća Hrvatskog Zmaja, pripadnik iste Družbe dr. Dragutin Feletar, duhovnici msgr. Ivan Godina, fra. Stanko Belobrajdić, vlč. Ivica Horvat, policijski kapelan PU međimurske i drugi, a među kojima treba istaknuti Mladena Obadića, predsjednika Saveza povijesnih postrojbi RH.

Obraćajući se nazočnima predsjednik Udruge Alojzije Sobočanec, dipl.oec. je uvodno istaknuo kako se kroz svojih 15 godina Zrinska garda svojim aktivnostima promovirala i turistički afirmirala Čakovec kao grad Zrinskih i Međimurje kao županiju Zrinskih. – Ne bih prepričavao izvješće o dosadašnjem radu već ću s ponosom istaknuti kako Zrinska garda bilježi sve više nastupa uz odricanje gardista u želji da u što boljem i ljepšem svijetlu predstavimo Međimurje u njegovim granicama i znatno šire pa čak i u svijetu – istaknuo je.

Od nazočnih je zatražio da im upute pljesak za učinjeno, a koji će biti poticaj za dodatne i zahtjevnije predstojeće aktivnosti. Zahvalio se sponzorima i donatorima Udruge, jer da nije bilo njih ni uspješnost Udruge ne bi imala takvu prepoznatljivost. Redom su se skupu obraćali, dožupan Vidović koji je i sam član Udruge, posebno im se zahvalivši za sve aktivnosti u minulim godinama. Gospodin Ramušćak je istaknuo zahvalnost što su se profilirali u nezavisnu instituciju kulture koja je doprla do svjetskih razmjera.

Tajnik čakovečkog Ogranka Matice hrvatske Tomislav Blažeka pozvao je na daljnju suradnju u realizaciji nekih projekata Matice, Udruge i Družbe Braće Hrvatskog Zmaja, dok je Mladen Obadić čestitao onima koji nadljudskim naporima provode dane gotovo svaki treći dan u odori. Glavni tajnik Zrinske garde Bojan Kocijan je iz izvješća o godišnjem radu na 8 tiskanih stranica stenografski izdvojio najvažnije.

– Dovoljno je reći da smo u 2015. realizirali 115 nastupa, da je samo naš kombi prošao 17.000 kilometara, da su po tim pokazateljima gardisti bili svaki treći dan u odorama, boraveći u njima od Čakovca do Lurda – rekao je. Pobrojao je manifestacije kojima su bili suorganizatori te dodao kako među njima postoji puno ljudi kojima treba reći hvala. – Naše kvalitete su zajedništvo, dobro rukovodstvo i vrijedni članovi – apostrofirao je na kraju.

Jednoglasno su prihvaćena skupštinska izvješća,a pogotovo je bilo zanimljivo ono dopredsjednika mr.sc. Ivana Bakse. Rekao je kako će Udruga u ovoj godini poslovati s planiranih 460.000 kuna, a što je za 100.000 kuna više nego do sada. – To će biti tako ako Grad Čakovec, Međimurska županija i Ministarstvo kulture do kraja ispune planirane obveze, a što lani nisu učinili. Činjeno je to zbog zahtjevnih obveza koje nas očekuju u ovoj godini, a naš financijski plan je plan lijepih želja da brod izvedu na pučinu uz mirnu plovidbu morem – završio je slikovito.

Tajnik Kocijan je pobrojao sijaset ovogodišnjih planskih zadaća u kojoj će prioritet biti obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke, kada je u proboju iz Sigetske utvrde junački preminuo Nikola Šubić Zrinski za što je pokrenuto niz aktivnosti u suradnji s određenim institucijama u Hrvatskoj, Mađarskoj i Turskoj, a za tu su proslavu u Čakovcu i Sigetu osnovani posebni odbori. Izborni dio Skupštine bio je kratak.

Rečeno je kako će glede zahtjevnih ovogodišnjih obveza povjerenje biti ostavljeno dosadašnjem uhodanom timu, a da se ne bi “vrućim krumpirom” opterećivali novi. Tako će i dalje Udrugom rukovoditi Predsjedništvo Zrinske garde; Alojzije Sobočanec, dipl.oec., predsjednik, mr.sc. Ivan Baksa, dopredsjednik, Mihael Štebih, akad.kipar, predsjednik Skupštine, Bojan Kocijan, tajnik, Alojzije Šestan, nadzapovjednik, Ratimir Hrešč, zapovjednik, Bernarda Cecelja, kuma zastave, te članovi Davor Bratković, Mladen Obadić, Đuro Bel i Dražen Berkopić.

Nadzorni odbor; Ivančica Somođi, predsjednica, Stjepan Novak i Ivan Erent, članovi Suda časti su prof.dr.sc. Stjepan Hranjec, predsjednik, Zoran Vidović i Dragutin Trstoglavec, članovi. Na kraju su za 2016. godinu imenovana petorica dozapovjednika: Davor Bratković, Hrvoje Novak, Goran Perčić, Hrvoje Goričanec i Mladen Obadić.

Zahvalu za ponovno ukazano povjerenje u vođenje udruge biranim je riječima uputio stari-novi predsjednik Udruge. Na kraju je istaknut ponos što će njihov član Mirko Šundov od 1.ožujka postati načelnik Glavnog stožera oružanih snaga RH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije