‘Od žene se još uvijek očekuje da bude kod kuće i odgaja djecu’

Povodom obilježavanja Međunarodnog Dana žena, ali i obilježavanja Europskog dana jednakih plaća u Županijskoj palači u Varaždinu danas, 25. veljače, održana je zajednička tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Savjeta za gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije.

Naime, iz analize ocjene stanja ekonomske i poduzetničke aktivnosti žena u Republici Hrvatskoj utvrđeno je da postoje ključni problemi u poduzetništvu žena, a oni se u najvećoj mjeri tiču značajne podzastupljenosti žena u poduzetničkim aktivnostima te u nižim plaćama žena za iste djelatnosti u odnosu na muškarce.

Usporedbe radi, od 500 top menadžera u Hrvatskoj samo je 45 žena a ostalo su muškarci, 31,3 posto hrvatskih tvrtki u vlasništvu je žena te samo 28,2 posto žena zauzima mjesta u izvršnom menadžmentu, što dovoljno govori o ženskoj podzastupljenosti u društvu.

Također, što se tiče razlike u plaćama, žene u Republici Hrvatskoj zarađuju u prosjeku 10 do 11 posto manje od muškaraca, a čine 60 posto visokoobrazovnih.

Tom je prilikom zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić naglasio kako je izuzetno važno da svi imaju jednake mogućnosti u društvu, neovisno o spolu ili bilo kojem drugom opredjeljenju.

– Drago mi je što su danas ova dva iznimno aktivna Savjeta odlučila pokrenuti raspravu o još uvijek jednom od izrazitih društvenih problema koji se tiče ravnopravnosti spolova jer je važno da se društvo senzibilizira i osvijesti. Tradicionalna podjela uloga po spolu nije nešto što se događa negdje drugdje, nego se ona uči od najranijih nogu, već od samog odgoja – naglasio je.

Tematsku sjednicu otvorila je Martina Vargović Martinčić, univ. spec. oec koja je održala prezentaciju o istraživanju uloga i potencijala žena u gospodarstvu Varaždinske županije za 2012. godinu.

Istraživanja su naime pokazala da neiskorištavanje potencijala žena ujedno znači i gubitak potencijala čitavog ekonomsko rasta, a vrlo često su upravo kompanije koje imaju više žena na upravljačkim pozicijama učinkovitije i ostvaruju veće.

Također je naglašeno kako bi upravo poticanje ženskog gospodarstva moglo biti jedan od ključnih pokretača ekonomskog rasta i stabilnosti gospodarstva pojedine zemlje.

Istraživanje je pokazalo da se u Varaždinskoj županiji svega 32 posto žena nalazi se na nekoj od vodećih pozicija u poduzećima, a žene su vlasnice u samo 32,11 posto poduzeća. Također, ključni problemi s kojima se sreću žene koje i jesu poduzetnice su općenito društveno poimanje žene kao poduzetnice, još uvijek prisutna diskriminacija žena zbog spola te izrazito teško balansiranje između posla i obitelji gdje se još uvijek očekuje da žene imaju tradicionalne uloge vezane uz odgoj djece te poslove u kućanstvu.

Predsjednica Savjeta za ravnopravnost spolova Nina Begičević Ređep, izv. prof. dr. sc. naglasila je kako svi statistički podaci, nažalost, ne idu u prilog ženama.

– Kako društvo percipira žene u gospodarstvu, poduzetništvu upravo je najvažniji pokazatelj podzastupljenosti žena, no stvari se nekako ipak pomiču i popravljaju na bolje u odnosu na ranija razdoblja – naglasila je.

No, da bi se došlo do značajnijih pomaka u ženskom poduzetništvu, izuzetno je važno da se počnu mijenjati društvene vrijednosti kroz uklanjanje spolne diskriminacije, te uklanjanjem stereotipova kroz zakonske okvire i edukaciju.

Kako je i istaknuto, održavanje ovakvih sjednica je izuzetno važno upravo zbog senzibilizacije javnosti za spomenutu problematiku, te mogućih prijedloga za rješavanje navedenih problema i poteškoća u čitavom društvu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije