Turistički vodiči: ‘Gosti se čude našem načinu života, pitaju se radi li itko’

Međunarodni dan turističkih vodiča i u Varaždinu se obilježava onako kako to najviše volimo, besplatnim poklonom, točnije besplatnim turističkim razgledavanjem grada uz vodstvo profesionalnih turističkih vodiča grada.

Kao ovogodišnju posebnost rute, kako bi zainteresiranima pružili ipak malo više od šetnje gradom, vodiči su danas, 20. veljače, ponudili razgled vojnog kompleksa u Optujskoj.

> FOTO Brojni Varaždinci iskoristili priliku i razgledali vojarnu u Optujskoj

Prema riječima dispečerke turističkih vodiča i pratitelja Snježane Jovan, interes za razgled tog lokaliteta bio je očekivano velik budući da je to lokacija koja inače nije otvorena za javnost.

Unatoč slabijem interesu za besplatne vođene ture po centru Varaždina, vodiči su se okupili ispred Turističke zajednice Grada Varaždina, polazne točke za pedesetak Varaždinaca i posjetitelja koji su danas odlučili saznati nešto više o gradu.

Ivančica Kudamija, turistička vodičica i pratiteljica ispričala nam je svoje iskustvo u ovom poslu koji je sve samo ne monoton.

– Turistima volim pokazivati Anđelinjak, Obrtnički trg budući da su to ipak naši domaći proizvodi i nešto što nemaju prilike vidjeti negdje drugdje, ali i našu kornjaču, sirenu i druge cimere koje ljudi često previde – odgovor je na pitanje o neobičnim atrakcijama našeg baroknog grada.

– Strani gosti, pogotovo Amerikanci, najviše se čude našem načinu života i trgovima punim kafića i gostiju. Često me pitaju radi li itko od tih ljudi? – sa smješkom objašnjava i dodaje kako gostima iz ostatka Hrvatske taj detalj nikad nije upao u oko.

– Varaždin je moj rodni grad i jako ga volim, ne mogu izdvojiti najdražu točku u gradu, no obožavam vidjeti iznenađena lica kako domaćih tako i stranih gostiju nakon što im ispričam činjenice koje do sad nisu znali. Naš je problem da ne znamo dovoljno cijeniti ono što imamo – objasnila je Kudamija te dodala da kad bi ovakve ljepote kakve ima Varaždin i cijela Hrvatska bile u nekoj drugoj svjetskoj zemlji, ta bi zemlja jako dobro živjela samo od turizma.

No kako kaže, od turizma se u Varaždinu teško može živjeti, a većini turističkih vodiča to nije jedini posao. Napojnice daju samo poneki strain turisti poput Japanaca ili Amerikanaca, dok je kod domaćih turista to nepoznanica. Tvrdi kako bi se i to promjenilo kad bi svi zajedno znali cijeniti više ono što imamo.

– Sve bi se trebalo promijeniti, od odgoja kod kuće, ali i u školama. Često učitelji znaju zanemariti neki prijedlog nas vodiča s tvrdnjom da bi to djeci bilo dosadno, a dobar vodič zna i dosadniju priču ispričati tako da je njegovoj publici zanimljiva. Do kad se ne promjeni cijela slika i način gledanja na turizam i na ono što možemo pružiti gostima, stranci više cijene naše ljepote nego mi sami.

Ivančica do sad nije imala neugodna iskustva u poslu vođenja, a dojmovi posjetitelja uvijek su pozitivni. Dive se čistoći grada i bogatstvu povijesti, a kod zaintersiranih gostiju ture užim središtem grada mogu trajati i po četiri sata.

Je li za današnji slabiji odaziv krivo vrijeme ili letargija Varaždinaca, ne zna se.

– Ako ikome treba biti stalo do grada, onda bi trebalo biti nama. Ipak bi svi zajedno trebali raditi za boljitak grada da bi i nama bilo bolje – zaključuju Snježana i Ivančica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije