Studenti iz Varaždinskih Toplica osmislili najbolje turističke projekte

U sklopu natječaja UNIverzI-JA-DA odabrani su najbolji studentski projekti koji će se provoditi tijekom Europskih sveučilišnih igara u Zagrebu i Rijeci. Natječaj, koji je pokrenuo HAMAG-BICRO, proveden je u tri kategorije, a pobjednici kategorije ‘Turistička promocija hrvatske kulture i sporta’ dolaze iz Varaždinskih Toplica. Ivona Mikulčić iz Tuhovca i Zoran Mičuda iz Hrastovca nagrađeni su za svoje projekte sa 100.000 kuna.

Ivona Mikulčić, dvadesetogodišnja studentica II. godine novinarstva , pokrenula je projekt multimedijskog praćenja Igara pod nazivom LIGO.

– Pokrenut ćemo YouTube kanal na kojem ćemo objavljivati zabavne i atraktivne video priloge o sportu i kulturi. Cilj nam je povezati akademski sport s publikom i raditi na nekonvencionalan, dinamičan način – kazala je Mikulčić.

Sadržaj će dijeliti na društvenim mrežama koje su neizostavan dio svakog studenta, ali se žele razlikovati od ostalih.

– Najviše nas vodi želja da budemo drugačiji. LIGO će se primarno posvetiti sportskom sadržaju, a nakon ESI2016 uključivat će kulturu i umjetnost u svrhu turističke promocije. Time želimo turističkoj promociji dati jednu mladenačku dimenziju te pritom uključiti aktivnosti mladih za koje smatramo da su nedovoljno medijski zastupljeni, a istovremeno su izrazito zanimljive – zaključila je Mikulčić.

Drugi pobjednički projekt je ‘CROcultureSculpture’ kojeg vodi 26-godišnji Zoran Mičuda iz Hrastovca. On je projekt osmislio u suradnji s 23-godišnjim Lukom Knezićem.

Zoran je student poslijediplomskog doktorskog studija na Agronomskom fakultetu i predsjednik udruge ‘Priroda i društvo Varaždin’, a ovim projektom želi stranim studentima i svim posjetiteljima predstaviti hrvatske izume i znanstvenike.

– Projektom ‘CROcultureSculpture”‘ predstavit ćemo hrvatske izume kao što su padobran, torpedo, kravata, penkala te jednog od naših najpoznatijih znanstvenika – Nikolu Teslu. Izumi bi se predstavili kroz skulpture/eksponate koji bi sadržajno bili zanimljivi za fotografiranje i samoinicijativno dijeljenje na društvenim mrežama. Opće je poznato kako se umjetnička djela ne bi smjela dirati, no mi želimo ponuditi mogućnost interakcije sa samim skulpturama. Skulpture će izraditi mladi umjetnici uz suradnju s obrtnicima. Sama promocija izuma i znanstvenika kao hrvatskog kulturnog nasljeđa nije dovoljno izražena što je dalo čvrste temelje ovoj projektnoj ideji – pojasnio je Mičuda te dodao da projekt u stvari nudi jedan zabavan i zanimljiv pogled na umjetnost koji se razlikuje od dosad uvriježenog stava.

Ovaj je natječaj bio prilika da studenti pokažu svoj poduzetnički duh, a izrazito je zanimljivo kako su na jednom nacionalnom natječaju pobjedu odnijeli mladi iz Varaždinskih Toplica i to s dva različita te potpuno neovisna projekta.

– Ovakvi su natječaji dobra prilika za studente da steknu neko dodatno iskustvo i prvi korak do ostvarivanja nekih vlastitih poduzetničkih ambicija. Također, pobjedom smo dokazali kako naše ideje vrijede te da smo ambiciozni u pogledu ostvarivanja i realiziranja tih ideja – ističu Ivona i Zoran.

Na odličnom uspjehu Ivone i Zorana čestitala je i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić. Istaknula je da ovakvi uspjesi potvrđuju opravdanost ulaganja u mlade, praktički od vrtićkog uzrasta do akademske razine.

– Varaždinske Toplice oduvijek su imale sjajne mlade ljude koji su ime našeg Grada na odlična način prezentirali u Hrvatskoj, ali i šire. Ivoni i Zoranu čestitam na ovom odličnom uspjehu i sjajnom postignuću. Dokaz je to da imamo već sada odlične studente i jednog dana vrhunske stručnjake na svojim područjima. Nadam se da će se dobar broj njih, nakon stjecanja akademskog zvanja, odlučiti na povratak u svoj kraj kako bi svojim znanjem i vještinama doprinijeli daljnjem razvoju Varaždinskih Toplica – zaključila je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije