Branitelje Ljudveka Cikača i Zvonka Galića veže prijateljstvo 40 godina

Cikač Ljudvek, ovogodišnji je dobitnik zahvalnice Grada Ivanca za nesebičan rad u Koordinaciji braniteljskih udruga koja obuhvaća braniteljsku populaciju šest Gradova i Općina, bivše Općine Ivanec. Prije nekoliko tjedana je Zvonku Galiću uručena plaketa Grada Lepoglave za promociju Lepoglave u zemlji i svijetu.

Galić i Cikač poznaju se od nižiih razreda osnovne škole, zajedno su polazili i Srednju školu u Ivancu, a potom u Varaždinu. U isto vrijeme, u prosincu 1985. godine otišli su u JNA.

Nakon povratka iz vojske istog dana, su dana, 8. ožujka 1987. počeli raditi u Ivancu, u poduzeću Rade Končar – Mali motori.

Njihova ‘zajednička’ priča tu ne prestaje. Naime, početkom 1990. godine zajedno su se uključili u demokratske promjene, obojica su bili među osnivačima HDZ-a na području bivše Općine Ivanec, izabrani u prvi demokratski saziv Skupštine Općine Ivanec.

Galić se uključio u obranu Domovine u listopadu 1990., Cikač krajem 1991. godine.

Zvonko Galić nakon završene obuke, početkom svibnja 1991. godine, odlazi na prvi teren, u Ljubovo kod Gospića, gdje sudjeluje u obrani od agresora. Poslije prvih ratnih iskustava, prolazi neka najteža bojišta, poput Aljmaša, Erduta ili Dalja u srpnju 1991., gdje sa svojom postrojbom sudjeluje u nekima od najtežih bitaka na početku Domovinskog rata.
S tog se bojišta vraća u Rakitje, odakle biva premješten na Sljeme, u novoosonovanu 6. bojnu slavne 1. Gardijske brigade ‘Tigrovi’, gdje je imenovan na visoku dužnost zapovjednika satnije.

Uslijedio je ponovni povratak na teren, ovoga puta u Zapadnu Slavoniju, gdje je u Okučanima, prilikom tenkovskog-topničkog napada neprijateljskih, srpskih snaga, teško ranjen gelerom u glavu.

Nakon kratkotrajnog oporavka vraća se na teren te iz 1. gardijske brigade prelazi u MUP, gdje je u obavještajnim poslovima, zahvaljujući svojim velikim iskustvima s obuke i s bojišta uspješno obnašao nove zadaće te bio od velike pomoći kolegama i suradnicima.

Ljudvek Cikač se krajem osamdesetih i početkom devedesetih aktivno uključuje u demokratske promjene na rušenju komunističkog režima i stvaranju demokratske i slobodne Hrvatske te je nakon pobjede na prvim demokratskim izborima izabran u prvi saziv tadašnje Skupštine Općine Ivanec, gdje obnaša dužnost potpredsjednika Vijeća Mjesnih zajednica i člana predsjedništva SO Ivanec.

Od kraja prosinca 1991. pa do kraja studenog 1995. godine pripadnik je dragovoljačkih postrojbi 104. varaždinske brigade HV i 7. gardijske brigade Varaždin.

S njima, kao pripadnik pješačkih postrojbi, od dužnosti vojnika-strijelca pa do zamjenika zapovjednika satnije, prolazi bojišta zapadne i istočne Slavonije, Bosanske Posavine, Dalmatinske Zagore i Hercegovine. Sa svojom postrojbom, 7. GBR – Puma sudjeluje u oslobodilačkoj akciji Oluja, tijekom koje se oslobađa Knin.

Od formiranja Ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, 1998. godine, obnaša visoke dužnosti u toj braniteljskoj udruzi te je glavni inicijator osnivanja Koordinacije braniteljskih Udruga Grada Ivanca. Ta je Koordinacija neformalno tijelo kojem predsjeda predloženi Cikač, osnovano na njegovu inicijativu u siječnju 2000. godine.

U svom višegodišnjem volonterskom radu u Udruzi, s kolegama je na brojne načine pomagao braniteljima, od pronalaska posla i rješavanja egzistencije, do pomoći u rješavanju prava propisanih Zakonima.

Cikača i Galića veže prijateljstvo dulje od 40 godina, a ove su godine, igrom slučaja, obojica predloženi za godišnje nagrada Gradova Ivanca i Lepoglave, koje su im uručene na svečanim sjednicama povodom dana tih gradova.

Zanimljivo je i to da nakon što je prije nekoliko godina zahvalnicu primila Koordinacija braniteljskih udruga Ivanec, ovo je prvi puta u 20 godina po završetku Domovinskog rata da je nagradu Grada Ivanca primio jedan branitelj, kao individualac, za doprinos u svom volonterskom radu.

Prije Galića, plaketu u Lepoglavi dobio je Vjekoslav Špac, vukovarski branitelj i zatočenik srpskih koncentracijskih logora.

– Ove nagrade daju bitno drukčiju sliku o braniteljima od one stereotipne, da se u mirovinama samo opijaju, prave probleme i uživaju u nekim nezasluženim pravima. Najveći broj branitelja su aktivni u društvu i nastoje, prema svojim mogućnostima, pomoći ljudima i društvu u cjelini. Bez kolega branitelja, prijatelja, suradnika i svih koji podržavaju rad braniteljskih udruga ne bi bilo ovih nagrada, jer je to priznanje za sve one koji su na bilo koji nači sudjelovali u radu Udruge. Priznanja su posvećena onima koji su u Domovinskom ratu stradali, a napose onima koji su dali najviše – svoj život – složni su Cikač i Galić te dodaju kako im je drago da su obojica nagrađena iste godine.

– Nijedan od nas ovo ne radi zbog plaketa, priznanja ili čega sličnog, no ispalo je da smo ove godine obojica dobili priznanja, a s obzirom na dugogodišnje prijateljstvo, posebno nam je drago.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije