Slavko Sakoman: ‘Marihuana je štetna, nije banalna, benigna ni bezazlena’

Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, Povjerenstvo za suzbijanje zlouporaba droga Varaždinske županije organiziralo je predavanje pod nazivom ‘Mladi, kako biti jači od ovisnosti?’. Predavač je bio prof.dr.sc. Slavko Sakoman, predsjednik Sekcije za ovisnosti po drogama Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti Hrvatskog liječničkog zbora.

– Situacija u Hrvatskoj po pitanju mladih i ovisnosti o drogama je dobra, tu smo negdje u dobrom prosjeku, s trendom, kad su u pitanju teške ovisnosti, pada. Što se tiče duhana tu stojimo loše, a isto vrijedi i kad je riječ o teškom pijenju – istaknuo je Slavko Sakoman.

Mišljenja je kako odnos prema marihuani, koji se događa u društvu, ni na koji način nije dobar.

Marihuana pogubna za tinejdžere

– Popularizacija marihuane, liberalniji stav prema posjedovanju marihuane, pa i ova priča o marihuani kao lijeku, stvorila je percepciju marihuane kao jednog banalnog, benignog, bezazlenog sredstvu s intencijom da se, pa i preko političkih struktura, vrši pritisak kako bi se krenulo prema daljnoj liberalizaciji, širenju i korištenju marihuane – istaknuo je.

Stanje u Varaždinu nalazi dobrim kad su u pitanju ilegalne droge, no suzbijanje konzumacije alkohola nije dobro, no to vrijedi i za cijelu Hrvatsku.

Upotrebu bilo kakvih psihosredstava nalazi pogubnima za tinejdžere, a istog je mišljenja i o alkoholu.

– Dijete mora razviti mehanizme samokontrole u svom umu, mora naučiti donositi odluke. Psihosredstva utječu na mehanizme ugode i ne razvija se odgovornost i samokontrola – dodao je Sakoman.

Dotaknuo se i teme novih sintetičkih droga.

– To su sredstva koja nisu popisu droga, a jaka su i mogu se jeftino nabaviti – dodao je Sakoman.

Na kraju je je istaknuo roditelji moraju intenzivnije raditi s djecom i pripremiti ih na situacije u kojoj će morati birati između konzumacije droge i alkohola i odbijanja tih sredstava.

Koordinatorica Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije dr. med. Irena Stipešević Rakamarić govorila je o trenutnom stanju u Varaždinskoj županiji.

– Heroin je nešto dostupniji nego u protekle 2 godine, no nije ništa alarmantno – kazala je Stipešević Rakamarić.

Rekla je kako na liječenje dođu ovisnici o marihuani, no oni su svi poslani od policije ili socijalne skrbi.

Uputila je da se roditelji jave na telefon 320 969 ako trebaju savjete, a da potom mogu dogovoriti daljne korake.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije