Najčitačica Tihana Belčić pročitala 135 knjiga ove godine, a piše i prvi roman

– Nemojte bježati od knjige jer ne znate kakve pustolovine propuštate – poručila je svojim vršnjacima Tihana Belčić, učenica 7. razreda OŠ Ante Starčevića Lepoglava. Da Tihana zna zašto to govori potvrđuje više od 135 knjiga koje je pročitala ove godine, a što ju je svrstalo u krugu najboljih čitača osnovnih i srednjih škola koje je povodom Dana hrvatskih knjižnica nagradila Varaždinska županija, piše Lepoglava.net.

– S knjigama se družim odmalena. Kad još nisam znala čitati meni i mojoj sestri knjige je čitala mama. S polaskom u školu, u prvom razredu, počela sam čitati sama, u prvom redu lektiru – otkrila je Tihana kojoj je svojevrsna prekretnica u pogledu na knjige imao Pinokio.

– Sjećam se da sam jednog dana došla u knjižnicu s namjerom posuditi slikovnicu o Pinokiju. Međutim, knjižničarka mi je dala, meni veliku i debelu, knjigu Pinokio koju sam ja ipak uzela i pročitala te shvatila da su knjige super i zanimljive i da puno toga prenose riječima. Od tada sam počela čitati i one deblje knjige – sa smiješkom pojašnjava Tihana koja nema neko određeno vrijeme kada čita.

Najčešće to čini vikendima budući da ih tijekom tjedna često, zbog školskih obaveza, nema vremena čitati.

– Vikendom znam pročitati dvije do tri knjige, ovisno o tome koliko mi je neka knjiga zanimljiva. Kad mi je knjiga zanimljiva zadubim se u nju i čitam oko tri – četiri sata u komadu. Najviše čitam u sobi, a ljeti često i u parku. Kamo god išla knjiga mi je glavni dio prtljage, tako da često čitam i u autu, kod bake … ma svugdje – ističe Tihana dodajući da joj čitanje knjiga ne oduzima vrijeme jer ga zna uskladiti pa se tako nađe vremena za odbojku koju igra te za skupljanje poštanskih marka.

Svestrana Tihana, odlična je učenica kojoj, s obzirom na ljubav prema čitanju, lektira nije problem iako joj baš sve knjige koje mora pročitati i nisu najzanimljivije.

– Najviše volim čitati fantaziju, ne znanstvenu – fantastiku iako mi je i ona draga. Volim čitati Gospodare prstenova. Tolkienovo Međuzemlje mi je fantastično. Dobar mi je i Harry Potter i spisateljica J. K. Rowling. Volim čitati i Kronike iz Narnije Clive Staples Lewisa koje mi donose jedan novi i zanimljiv svijet – otkriva Tihana koja ima i favorita među hrvatskim piscima. To je Marija Jurić Zagorka.

– Čitala sam njezinu Gričku vješticu, a sada čitam Plamene inkvizitore. Ona mi je približila hrvatsku povijest učinivši je zanimljivom. Naučila me je i puno toga iz stvarnog života – pojašnjava.

Knjige koje Tihana obožava čitati doživjele su svoje filmske adaptacije koje je ocijenila dobrim, ali ipak knjigama daje prednost uz preporuku onima koji su gledali Gospodare prstenova, Hobita, Harry Pottera, Kronike iz Narnije i Igre gladi da svakako pročitaju knjige prema kojima su ti filmovi snimljeni.

Čitanjem knjiga, poručuje Tihana, čitatelj se uči izražavati te se pripremam za ono što ga čeka u stvarnom životu u kojem ona želi postati spisateljica. Što se toga tiče Tihana ne gubi vrijeme i već piše svoj prvi roman.

– Glavni je lik djevojčica Aleks koja je ostala bez roditelja i sa svojim prijateljima živi u sirotištu. Zločesta odgajateljica ih kazni čišćenjem dvorane u kojoj pronalaze dokaze da su Aleksini roditelji još živi. Alkes i prijatelji Karlo i Beki kreću u pustolovinu potrage za njima. Ako vas zanima kako je sve to prošlo morat ćete pročitati knjigu – sa smješkom poručuje Tihana.

S nestrpljenjem čekamo da Tihanin roman ugleda svjetlo dana i doznamo da li je Aleks pronašla svoje roditelje, a Tihana ostvarila svoj san, prenosi Lepoglava.net.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije