Dani hrvatskog kulinarstva od 24. studenoga u Varaždinskim Toplicama

Dani hrvatskog kulinarstva i ove će godine okupiti najbolje kuhare, slastičare i učenike srednjih strukovnih škola, koji će se natjecati za medalje i titule državnih prvaka. Ova će se manifestacija, po 12. puta održati od 24. do 27. studenoga u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama.

U sklopu Dana hrvatskog kulinarstva održat će se 12. Državno prvenstvo kuhara, 7. Državno prvenstvo slastičara te natjecanje učenika -, a velik dio natjecanja održavat će se u montažnim kuhinjama pred publikom.

Kuhari se natječu u čak 13 kategorija prilagođenih zaposlenicima a la carte restorana i hotela, kuharima koji rade u bolnicama ili školama te zaposlenicima kuhinja koje nude autohtona jela svoga kraja. Međutim, samo rezultati u tri kategorije i to A, B i C bodovat će se za naslov Državnog prvaka u kuharstvu.

Kuhar koji želi ponijeti ovu prestižnu titulu morat će u tri dana pripremiti deset različitih hladnih i toplih jela te deserata.

Natjecanja slastičara održat će se u pet kategorija, a Kamelija kup, natjecanje učenika završnih razreda strukovnih škola za zanimanja kuhar i slastičar, zahtjeva od ekipa učenika da pripreme slijed od tri jela u kuharskom te tortu u slastičarskom dijelu.

Kulinarske radionice pod vodstvom majstora zanata

Uz natjecateljski dio manifestacije, profesionalni kuhari, ali i amaterski zaljubljenici u kulinarstvo mogu sudjelovati u kulinarskim radionicama pod vodstvom vrhunskih majstora zanata.

Tako možete saznati kako pravilno pripremiti rižoto ili ‘ukrasti’ maštovite ideje kuharice Grozdane Bohorč.

U interaktivnoj radionici Branka Ognjenovića može se naučiti o brzim, maštovitim i ukusnim jelima u woku.

Mirjana Habek na svojoj će radionici polaznike upoznati s pripremom vegetarijanskih jela, a kako jednostavnim potezima nožem napraviti atraktivne ukrase od voća i povrća učiti će Marijan Bošnjak, državni prvak u kulinarskoj artistici.

Kroz zabavnu radionicu Dragana Viskovića moći će se naučiti o tajnama pripreme jela od ribe, dok će Marija Kuzminski pokazati kako pripremiti domaću, ručno rađenu tjesteninu po izvornoj recepturi.

Kotizacija za svaku četverosatnu radionicu iznosi 100 kuna, a u cijenu su uključene sve namirnice, pribor i popratni materijal i degustacija pripremljene hrane.

Broj sudionika je ograničen, a više informacija o radionicama i ostalom popratnom programu kao i obrazac za prijavu možete naći na internetskoj stranici Hrvatskog kuharskog saveza.

Kulinarske radionice pratit će i besplatne degustacije natjecateljskih radova, zanimljiva kulinarska predavanja, svakodnevne pripreme i besplatne degustacije jela Podravkinih kulinarskih promotora, a u srijedu 25. studenoga od 11 sati u predvorju hotela Minerva moći će se kušati i torte pripremljene na slastičarskom natjecanju.

Organizator DHK-a je Hrvatski kuharski savez, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike i Ministarstva turizma.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije