Znanjem protiv mržnje: ‘Prije Drugog svjetskog rata također se podizala žica’

U Osnovnoj školi ‘Ivana i Antuna Kukuljevića’ u Varaždinskim Toplicama održalo se 4. izdanje stručno-edukativnog skupa ‘Znanjem protiv mržnje’. Ove je godine naglasak bio na obljetnici završetka Drugog svjetskog rata budući da se navršilo točno 70 godina od kraja tog najvećeg sukoba u ljudskoj povijesti.

– Projekt ide već četvrtu godinu, drago nam je da nas podupire Varaždinska županija, a i da je svake godine velik interes. Ovogodišnji fokus je bio na ksenofobiji i 70. godišnjici Drugog svjetskog rata, to je nešto o čemu se samo parcijalno uči u školama pa često ne dopre do učenika. Stoga su nam pouke iz svjetskih sukoba i dalje nejasne, što vidimo i u ovoj izbjegličkoj krizi u Europi. Kao i pred 70-80 godina podižu se žičane ograde, ograničava se kretanje ljudi, u svakodnevicu je opet ušla riječ ‘logor’. Europa je 1945. bila na prekretnici, a Njemačka je krvavo platila svoju ulogu u ratu – kazao je Milivoj Dretar, autor projekta.

Skup su zajednički otvorili Milivoj Dretar, Goranka Štefanić, gradonačelnica Varaždinskih Toplica te Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije. Kako se dan održavanja skupa poklopio s godišnjicom vukovarske tragedije, prvo je izlaganje posvećeno je Gradu-heroju.

Izbjeglice

Nastavak je posvećen ruskim izbjeglicama u Varaždinskim Toplicama 1918.-1920. koje su tu pristigle nakon Oktobarske revolucije. Ta je tema aktualna s obzirom da je kroz Hrvatsku ove jeseni prošlo blizu 400 tisuća izbjeglica iz Azije.

Glavna tema je bila 1945. pa je o situaciji u Njemačkoj u zadnjim danima rata i vremenu nakon toga govorila Elke Tiedt iz Veleposlanstva SR Njemačke. Na to se izlaganje nadovezalo ono pod nazivom ‘Pravda je dostižna’. Göring, Rosenberg, Mihailović, Artuković, Šakić najpoznatiji su ratni zločinci, a poslije rata održano je na tisuće suđenja.

Ratni zločini ne zastarijevaju

Zanimljivo je da su neka završena tek nedavno što je dokaz da ratni zločini ne zastarijevaju. Sudionici skupa zajedno su pogledali dokumentarni film ‘Djeca iz sjene’ koji je priredila Školska družina ‘Suhodol’ OŠ iz Jalžabeta, a govori o spašavanju židovske djece tokom Holokausta na ludbreškom području.

Završna izlaganja pripala su mladom Mislavu Mrazu, učeniku Prve gimnazije Varaždin, koji je govorio o neprikladnim simbolima i grafitima, te aktivistima zagrebačke udruge ‘Socijalni rub – zanimljive, neispričane priče’ o spomenicima NOB-e te njihovoj upotrebi nakon desetljeća postojanja u našem okružju. Skupu je prisustvovalo stotinjak učenika i njihovih učitelja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije