Siva putnička zona: Grad će povećati subvenciju za prijevoz srednjoškolaca

Grad Varaždin će vjerojatno pojačati sufinanciranje mjesečnog pokaza za prijevoz za srednjoškolce koji žive u prigradskim naseljima, a koji nisu obuhvaćeni projektom sufinanciranja prijevoza koji provodi Varaždinska županija, poručio je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Goran Habuš.

U sklopu Aktualnog sata današnje sjednice Gradskog vijeća, vijećnik Robert Podolnjak upozorio je da su pojedine kategorije građana odmah osjetile posljedice ukidanja koncesije za javni prijevoz.

– Pogotovo se to odnosi na građane koji imaju srednjoškolce, a koji više ne mogu koristiti buseke nego moraju koristiti redovne linije koje su duplo skuplje. To se odnosi na one srednjoškolce koji žive u krugu od pet kilometara od škole, a koji zbog toga nisu obuhvaćeni projektom sufinanciranja prijevoza koji provodi županija. Do sad su plaćali 7, a sada plaćaju čak 14 kuna za prijevoz i to je veliki financijski udarac na njihove roditelje. Od gradonačelnika očekujem hitnu reakciju da se taj problem što prije riješi jer dok mi provedemo koncesiju proći će školska godina. Možda im možemo neke bonove za sufinanciranje podijeliti ili na neki drugi način riješiti taj problem – poručio je Podolnjak.

Vijećnik Stjepan Cepanec istaknuo je da su ukidanjem javnog prijevoza oštećeni i umirovljenici i siromašni građani.

– Lako vama gradonačelniče, vi imate službeni auto pa kad je sunce upalite klimu, a kad je kiša upalite brisače dok siromašni građani po kiši putuju pješice i biciklom jer su linije za prijevoz do grada ili ukinute ili su duplo skuplje. Moramo riješiti taj problem. Koncesija se može raspisati za 15 minuta i ja sam očekivao da će se odluka o tome već danas naći na dnevnom redu – poručio je Cepanec.

Gradonačelnik Habuš im je odgovorio da Grad radi sve da se koncesija što prije raspiše dodavši da je dobra inicijativa da se srednjoškolcima pomogne pri kupnji pokaza za prijevoz dok se ne odabere novi koncesionar.

– Do sada smo sufinancirali srednjoškolcima kupnju mjesečnog pokaza za prijevoz busekima sa 150 kuna i po našoj evidenciji, pokaz je koristilo oko 50 od ukupno 220 srednjoškolaca iz prigradskih naselja. Vrijedi razmisliti o inicijativi da, dok ne odaberemo novog koncesionara i pokrenemo opet javni prijevoz, pojačamo sufinanciranje da si srednjoškolci mogu kupiti mjesečnu kartu za prijevoz do škole. Upravni odjel za društvene djelatnosti dobio je nalog da izračuna koliko bi nas to koštalo i da pokuša pronaći sredstva za tu namjenu – poručio je gradonačelnik.

– Što se tiče koncesija, sve ono što smo mogli napraviti da se provede koncesija smo napravili. Formirano je povjerenstvo i održani su prvi sastanci i sada moramo napraviti studiju opravdanosti. To je postupak koji je propisan i koji moramo provesti. Napravit ćemo sve da to bude što prije i da što prije raspišemo natječaj za koncesiju – poručio je gradonačelnik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije