U Kamenici obilježena 75. godišnjica Dobrovoljnog vatrogasnog društva

Prije 75 godina, točnije 13. listopada 1940. godine, u Kamenici je osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo Kamenica. Taj značajan jubilej proslavljen je u Kamenici svečanom sjednicom Skupštine Društva na kojoj su se kamenički vatrogasci i njihovi gosti prisjetili povijesti vatrogastva u Kamenici.

Proslava 75. godišnjice DVD-a Kamenica započela je mimohod vatrogasaca centrom Kamenice. Povorci predvođenoj vatrogasnim zastavama i Limenom glazbom Lepoglava pridružila su se i vatrogasna vozila, piše Lepoglava.net.

Postrojene vatrogasce pozdravio je župan Varaždinske županije Predrag Štromar kojem je prijavak predao zapovjednik DVD-a Kamenica Stjepan Zagoršćak.

– Dobrovoljno vatrogasno društvo Kamenica osnovano je 1940. godine. Njegovi osnivači bili su Ivan i Tomo Rodek te Valent Čanžar koji je postao i prvi predsjednik Društva. Prva ‘vozila’ kameničkih vatrogasaca bila su zaprežna kola i bicikli – podsjetio je na početke vatrogastva u Kamenici tajnik Društva Marijo Canjuga u Izvješću o radu Društva u proteklih 75 godina.

Istaknuo je da je vatrogasni dom u Kamenici izgrađen 1957. godine, a prvo vozilo nabavljeno tri godine kasnije.

Danas Društvo broji 110 članova, a respektabilni vozni park čine vatrogasna cisterna, malo navalno vozilo i kombi za prijevoz ljudi, stoji u izvješću o trenutnom stanju Društva koje je podnio predsjednik DVD-a Kamenica Zorislav Rodek dodajući da je ove godine stari vatrogasni dom uređen te dase nastavljaju aktivnosti oko izgradnje novog vatrogasno – društvenog doma u Kamenici.

Vlada dodijelila vatrogasnu cisternu za Vatrogasnu zajednicu grada Lepoglave

– Dobrovoljna vatrogasna društva bila su od izuzetne važnosti, posebice ona u ruralnim područjima, budući da su bila jedini oblik organiziranja društvenog života – istaknuo je u svom pozdravnom govoru župan varaždinske županije Predrag Štromar rekavši da je u situacijama kakva je bila posljednji požar na Pelješcu vidljivo koliko je bitno vatrogastvo.

– Kad se nešto dogodi, kad je potrebna pomoć vi vatrogasci ste tu i odrađujete posao za kojeg na kraju mnogi ni ne kažu hvala. No, hvala vam govori politika grada Lepoglave koja vam osigurava sredstva za redovno financiranje, hvala vam govori i Varaždinska županija koja vam pomaže preko županijske Vatrogasne zajednice, a za koji dan ćemo vam hvala reći ispred Vlade Republike Hrvatske koja će Vatrogasnoj zajednici grada Lepoglave dodijeliti vatrogasnu cisternu – istaknuo je župan još se jednom zahvalivši vatrogascima na svemu što čine.

Lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić vatrogasce je pohvalio za njihovu požrtvovnost i hrabrost rekavši da su vatrogasci ljudi koji bježe prema vatri u trenucima kad svih ostali bježe od vatre.

– Da bi vatrogasac mogao suzbiti vatru mora imati srce, ali i biti opremljen. A potrebe vatrogasaca su na prvom mjestu Grada Lepoglave. Iako je opremljenost naših vatrogasaca na visokoj razini trebamo još napraviti vatrogasni centar u Lepoglavi, napraviti vatrogasno – društvene domove u Kamenici i Višnjici te nabaviti opremu za društva u Lepoglavi i Višnjici. Evo uspjeli smo nabaviti novo vatrogasno vozilo za DVD Lepoglavu – istaknuo je gradonačelnik Škvarić uz dodatak da je DVD Kamenica primjer kako se radi u vatrogastvu – kako se ljubav prema vatrogastvu pretače u rezultate.

Srebrna plaketa za DVD Kamenicu

Ispred Vatrogasne zajednice grada Lepoglave članove DVD-a kamenice pozdravio je njen tajnik Mladen Juriša.

– Iz izvješća o radu u 75 godina vidljivo je da ste razvijali društvo koje je od jednog malog seoskog društva postalo respektabilno moderno društvo koje sa svojom opremljenošću i osposobljenošću članova može bez ikakvih problema odgovoriti na bilo koji taktički zadatak – rekao je Juriša dok je ispred 10.000 vatrogasaca Varaždinske županije čestitke kameničkim vatrogascima uputio zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Tomislav Bogović.

– Uspjeh koji ste vi ostvarili, a koji je vidljiv u opremljenosti društva, nije samo zasluga politike nego i velikog zalaganja i rada članova društva. Svi se sve više oslanjaju na vatrogasce koji su uključeni u pružanje pomoći kod svih nepogoda. Vatrogasci su postali simbol za pomoći drugome – rekao je Bogović te je za nagradu za sve što su kamenički vatrogasci učinili za razvoj vatrogastva, uručio DVD-u Kamenica Srebrnu plaketu za izuzetan doprinos vatrogastvu Varaždinske županije.

Do kraja svečane sjednice Skupštine od strane DVD-a Kamenica uručena su priznanja i zahvale zaslužnim pojedincima, organizacijama, ustanovama i društvima.

Posthumno je Tomislavu Rodeku uručeno priznanje Hrvatske vatrogasne zajednice za posebne zasluge.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije