Nasmijana 95-godišnja Josipa Slivar sama je projektirala svoju kuću

Josipa Slivar sa svojih 95 ljeta najstarija je korisnica usluga Gerontoslužbe grada Lepoglave i jedna od najstarijih Lepoglavčanki, piše Lepoglava.Net.

Povodom Međunarodnog dan starijih osoba, u njenoj su je kući u Lepoglavskoj Vesi, u kojoj Josipa živi sama, posjetili zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač i gerontodomaćica Monika Breški.

Nasmijanu Josipu posebno je razveselio buket kojeg joj je u ime Grada Lepoglave, između ostalog, poklonio zamjenik gradonačelnika Kovač.

– Još čuvam buket koji ste mi poklonili prošle godine – otkrila je zahvalna i nasmijana Josipa koju još uvijek krasi vedar duh i spremnost na šalu.

Otkrila je Josipa i to da slabije vidi i čuje, ali da joj to i ne stvara tolike probleme već naprotiv.

– Što manje vidim to manje znam, a to je danas poželjno. A i to što ne čujem najbolje barem ne čujem psovke i ružne riječi koje se često izgovaraju – našalila se Josipa, koja je dio svoga života provela živeći u Osijeku u koji je otišla trbuhom za kruhom i u kojem je završila građevinsku školu. Zahvaljujući stečenom znanju sama je, po povratku u Lepoglavu, projektirala kuću u kojoj i danas živi, a na što je posebno ponosna.

Otkrila je Josipa da joj je osobno, i to dva puta, pisao Tito.

Prvi puta da joj čestita kao najboljoj građevinarki te kada joj je dao podršku prilikom gubitka radnog mjesta kritizirajući upravu tvrtke zbog takvog postupka.

Kao i većina Lepoglavčanki i Josipa je radila čipku te je prodavala kako bi krpala svoj kućni budžet. Zbog odmakle dobi i slabijeg vida više je ne radi, ali prisjeća se tih dana čuvajući uspomene na dane kad je redila čipku u jednoj od soba svoga doma.

– Ništa mi ne treba. Zadovoljna sam onime što imam. Samo da me noga ne boli – poručila je Josipa koja većinu kućnih poslova radi sama, u mjeri u kojoj joj to dozvoljava njena dob. Pomaže joj, kad je u mogućnosti, unuka te gerontodomaćica Monika s kojom vrlo rado popriča, a što je, otkrila je, najviše veseli.

– Zbog ovakvih zahvalnih ljudi kao što je Josipa posebno smo ponosni na program Gerontoslužbe Grada Lepoglave koja brine o dvadesetak naših građana – istaknuo je zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Gerontoslužba na području grada Lepoglave s djelovanjem je počela 2009. godine zahvaljujući suradnji Crvenog križa Varaždinske županije i Grada Lepoglave koji osiguravaju sredstva za njen rad.

Zahvaljujući toj suradnji, osobe u potrebi s gradskog područja nisu prepuštene sebi samima već dobivaju skrb bez koje teško da bi mogle samostalno živjeti. Riječ jeo jednoj od mjera socijalne politike kojom Grada Lepoglave svojim građanima osigurava život dostojan čovjeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije