‘Zaštita osobnih podataka osnovno je i temeljno ljudsko pravo’

U punoj Skupštinskoj dvorani Županijske palače održana je stručna rasprava o primjeni Zakona o zaštiti osobnih podataka i Zakona o pravu na pristup informacijama. Raspravu je organizirala Koordinacija za ljudska prava Varaždinske županije kako bi educirali sve prisutne o primjeni spomenutih Zakona, i podsjetili na prava koje oni kao pojedinci imaju.

Stručnu raspravu otvorio je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić koji je izrazio zadovoljstvo pokazanim velikim interesom za ovu stručnu raspravu.

– Informacije su danas lako dostupne, stoga ih je lako i zloupotrijebiti. Zaštita osobnih podataka osnovno je i temeljno ljudsko pravo koje treba štititi, a uvijek je također bitno da znamo koja su naša prava i obveze. Varaždinska županija je najtransparentnija županija, informacije o nama i našem radu uvijek su dostupne svim našim građanima, i uvijek rado čujemo povratne informacije građana, kako bismo im u krajnjoj liniji mogli i pomoći – rekao je zamjenik Kišić.

Naime, zaštita osobnih podataka povezuje se s pravom na pristup informacijama, također jednim bitnim pravom građana, kada je interes zaštite osobnih podataka i pravo osobe na tu zaštitu suprotstavljen pravu i interesu javnosti da dobije informaciju, koja često može biti nedjeljiva s tim osobnim podacima.

Kako pomiriti ove interese, posebno sada kada naše društvo, u širem pojmu, potencijal informacija javnog sektora pokušava staviti u svrhu društveno – gospodarskog rasta, obrazložili su predstavnici Agencije za zaštitu osobnih podataka i Povjerenika za informiranje.

Tako je stručnu raspravu vodila načelnica Službe za zaštitu osobnih podataka u Agenciji za zaštitu osobnih podataka Branka Bet Radelić, dipl. iur.

Voditeljica Službe za zaštitu prava na pristup informacijama, Povjerenik za informiranje mr.sc. Dubravka Bevandić također je objasnila na koji način možemo ostvariti pravo na pristup informacije i ostale podatke vezane uz spomenuto.

Stručna rasprava bila je namijenjena prvenstveno stručnoj javnosti, prije svega službenicima za informiranje i zaduženima za web sadržaj te službenicima za odnose s javnošću u javnopravnim tijelima, kao što su javne ustanove (škole, zdravstvene i druge ustanove, trgovačka društva u vlasništvu samoupravnih jedinica) zatim općinama i gradovima, pravosudnim tijelima, kao i drugim zainteresiranim osobama te posebno predstavnicima medija.

Agencija za zaštitu osobnih podataka osnovana je prije desetak godina, i otada kontinuirano brine o zaštiti osobnih podataka i ukazuje na eventualne propuste i nepoštivanje spomenutih prava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije