Koncert za pse: Psi vodiči su za osobe s invaliditetom pravi anđeli

Koncert u varaždinskom Muzeju anđela nije neobična vijest. Ono što je čini mnogo atraktivnijom jest činjenica kako je jučerašnji koncert bio namijenjen četveronožnim kućnim ljubimcima.

Naime, prvi dan Špancirfesta, 21. kolovoza je u Muzeju anđela, u suradnji s Centrom za rehabilitaciju Silver iz Zagreba, otvorena zanimljiva i nesvakidašnja izložba, a nazvana je ‘Psi anđeli’.

Radi se o izložbi fotografija u crno bijeloj tehnici, čiji je autor Roberto Orlić, pokušao pomoći Centru Silver pri prenošenju poruke o važnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom.

– Kad sam prije godinu dana čuo za izložbu Psi anđeli, koja se tada otvorila u Zagrebu, odmah sam shvatio kako to mora doći do Muzeja anđela – rekao je Željko Prstec, osnivač Muzeja te dodao kako je izložba produkt suradnje Roberta Orlića i Centra Silver, čija djelatnost obuhvaća obuku pasa koji pomažu osobama s invaliditetom.

Glavni cilj događaja bio je senzibiliziranje javnosti o tome, ali na malo drugačiji način.

Akciji se pridružila i poznata hrvatska pjevačica i voditeljica, Sanja Doležal, koja s udrugom Silver surađuje već neko vrijeme.

– Zaista mislim kako su psi vodiči za osobe s invaliditetom pravi anđeli i ovom bismo prilikom željeli ljude senzibilizirati te pozvati da pomognu radu udruge. Nadam se da će to ljudi shvatiti, iako je kod nas, nažalost, još uvijek mentalitet takav da ne želimo udomiti psa, za vrijeme socijalizacije, iz pomalo sebičnih razloga – ne želimo ga nakon godine dana dati od sebe – pojasnila je.

Centar Silver je ustanova socijalne skrbi, dakle, državna ustanova.

– Jedinstveni smo po tome što radimo na rehabilitaciji osoba s invaliditetom, počevši od sljepoće do motoričkih oštećenja, ‘školujemo’ pse kako bi postali vodiči ili pak rehabilitacijski. Podižemo svijest i rušimo barijere te želimo pokazati koliku važnost imaju ti psi u životu osobe, naročito kad shvatimo da ih te životinje doslovno vode kroz život – objasnio je Marijan Alfonzo Sesar, ravnatelj spomenutog centra.

Izložbi i koncertu se pridružila i Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih.

– Mislim da Centar Silver može biti primjer dobre prakse u Europi. Kad sam vidjela kakve divne stvari rade u Silveru, odlučila sam uzeti psa u socijalizaciju na godinu dana – kazala je.

Događaju je nazočila i spisateljica Rujana Jeger, gradonačelnik Habuš i brojni drugi, ali naglasak je bio na druženju i opuštanju pasa.

Nakon uvertire, pjesme ‘A Day in the Life’, slavnih Beatlesa, prisutni su uživali u ambijentalnoj glazbi, koja je četveronožne ljubimce trebala opustiti prije šetnje gradskim središtem.

Iako je bilo preko dvadesetak različitih pasa na jednome, ne pretjerano velikome vrtu, nije došlo do nikakvih izgreda, pa bi se moglo zaključiti kako se četveronožnim ljubimcima dopalo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije