‘Uzgoj buča delikatan je i zahtjevan posao koji iziskuje puno vremena i rada’

Berbom buča završili su poljoprivredni radovi projekta uzgoja buča na pokusno–pokaznom polju u Lepoglavi. Projekt je to kojeg, u suradnji s Gradom Lepoglavom, Upravnim odjelom za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije, Poljoprivrednom savjetodavnom službom i Uslužnom uljarom Presečki, provodi Agro–turistički klaster ‘Lepoglava’.

U suradnji s Uslužnom uljarom Presečki i lokalnim OPG-om Čanžar, obrađeno je više od četiri hektara poljoprivrednog zemljišta.

Riječ je površinama koje je Agro–turistički klaster ‘Lepoglava’ zakupio od Grada Lepoglave, a djelom i od građana koji su tako oplemenili svoje neiskorištene poljoprivredne parcele.

– Uslužna uljara Presečki ima dugu tradiciju bavljenja poljoprivredom te uzgojem buča, stoga nije bilo teško izabrati partnera za ovakav projekt, koji je ujedno i prvi poljoprivredni projekt ATK ‘Lepoglava’. Uzgoj buča delikatan je i zahtjevan posao koji iziskuje puno uloženog vremena i rada kako bi se došlo do konačnog proizvoda koji se može plasirati na tržište, što je u konačnici naš cilj – ističu u Agro-turističkom klasteru ‘Lepoglava’.

Jedan od ciljeva projekta bio je i građanima, koji su imali prilike pratiti cijeli proces uzgoja buča, pokazati na koji način mogu iskoristiti svoje neiskorišteno i često zapušteno zemljište.

– Pokazali smo da se jedna dobra ideja, dobrom organizacijom i suradnjom partnera može pretočiti u uspješan odrađen projekt. Na ovakav način – uzgojem buča, građani mogu pomoći Gradu održavajući svoje parcele, ali i sebi, uzgajajući poljoprivrednu kulturu od koje će imati višestruke koristi – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

Nakon odrađene berbe uslijedit će prerada bučinih koštica, pranje i sušenje te proizvodnja bučinog ulja i koštica za konzumaciju.

Prvu promociju proizvoda dobivenih uzgojem buča na pokusno–pokaznom polju u Lepoglavi, ATK ‘Lepoglava’ imat će na Sajmu tradicijskog rukotvorstva i starih zanata koji će se održati u okviru 19. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, od 19. do 20. rujna. Građani Lepoglave, ali i ostali zainteresirani imat će tada prigodu kupiti nerafinirano bučino ulje proizvedeno u Lepoglavi.

– Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu. Prateći proces uzgoja buča na pokusno–pokaznom polju omogućili smo građanima da nauče kako uzgajati buče. ATK ‘Lepoglava’ i u idućoj godini nastavlja s njihovim uzgojem – zaključio je Slavko Štefičar, predsjednik ATK-a ‘Lepoglava’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije