Pročistač u Kamenici vrijedan 900 tisuća kuna dobio uporabnu dozvolu

Neugodni mirisi koji su se zbog otpadnih i fekalnih voda širili u djelu naselja Kamenica postali su prošlost. Naime, završen je projekt izgradnje kanalizacijskog sustava s pročistačem za naselje Kamenicu.

Ovih je dana, nakon provedenog inspekcijskog nadzora, novoizgrađeni pročistač otpadnih voda dobio uporabnu dozvolu što znači da će uskoro i službeno početi s radom.

– Dobivanjem uporabne, dozvole mještani ovog naselja, koji su priključeni na ovaj sustav, dobili su komunalni standard koji ovog trenutka ima malo gradova i općina, ne samo u Varaždinskoj županiji nego i u cijeloj Hrvatskoj – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić dodajući da je izgradnja kanalizacijskog sustava s pročistačem za naselje Kamenicu plod dobrog definiranja ciljeva od strane Grada Lepoglave među kojima je izgradnja kanalizacije jedan od prioritetnih. Naime, izgradnjom kanalizacijskog sustava stvaraju se uvjeti i za druge komunalne investicije kao što su izgradnja i uređenje cesta, nogostupa i javnih površina.

– Ovaj pročistač izgrađen je zahvaljujući sredstvima iz IPARD programa, odnosno iz fondova Europske unije. Vrijednost ovog pročistača je nešto manja od 900.000 kuna. Nakon dobivanja uporabne dozvole trebat ćemo definirati određene aktivnosti, prije svega napraviti primopredaju s tvrtkom Varkom koja će biti upravitelj ovog sustava s pročistačem. Također ćemo Agenciji za plaćanje u poljoprivredi i fondovima Europske unije uputiti zahtjev da nam se priznaju opravdani troškovi i da nam se u cijelosti vrate sredstva koja je Grad Lepoglava uložio u ovu investiciju – rekao je gradonačelnik Škvarić pojašnjavajući da navedeni projekt nema samo veliku komunalnu vrijednost, već i gospodarsku.

Naime, ističe da zahvaljujući tom i takvim projektima koje u svojim jedinicama lokalnih samouprava trebaju pokretati njihovi čelni ljudi, korist imaju i gospodarstvenici odnosno izvođači radova.

– Taj iznos za projekt izvođač radova je iskoristio na način da je osigurao plaću za svoje radnike i opstojnost svog poduzeća. To je svima nama u interesu. Mi gradonačelnici moramo pokrenuti takve projekte za naše gospodarstvenike i ono što je najbitnije – to raditi kroz fondove Europske unije. Lepoglava svojim primjerom i već mnogim projektima je pokazala da je to dobar put i da se to itekako isplati – istaknuo je Škvarić.

Što se realizacije izgradnje pročistača otpadnih voda za naselje Kamenicu tiče, riječ o zahtjevnom projektu.

– Mi smo taj projekt započeli prije tri godine kada smo se javili na IPARD program. Sama evaluacija i procjenjivanje su trajali, mogu reći nažalost dosta dugo, ali mi smo bili uporni. Nakon raspisivanja natječaja krajem prošle godine, do same uporabne dozvole prošlo je nekih osam mjeseci. Sami radovi su, zahvaljujući izvođaču koji je bio na visini zadatka i svima koji su svoj posao odradili dobro, bili završeni za nekoliko mjeseci – pojasnio je Škvarić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije