Međunarodni susret verglaša: Verglanje je moj poziv, time se bavim cijeli život

Jučerašnji, prvi dan Špancirfesta u večernjem je dijelu programa bio veseo, raznolik i ispunjen glazbom. Na popularnome se Korzu odvijao 2. međunarodni susret verglaša, koji su se predstavili svirajući na svojim instrumentima – verglecima.

Prošle se godine okupilo šest verglaša, dok je ove godine brojka znantno porasla – čak dvadesetak verglaša predstavilo se svirajući pred zainteresiranom publikom, pokušavajući unijeti dašak prošlih vremena kada su vergleci bili glavni instrument na kojima se ‘stvarala’ muzika. Među većinom muškom populacijom, bilo je i žena verglašica.

Varaždin je tako ugostio verglaše iz Francuske, Češke, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske i Mađarske.

Verglaši su imali spremne glazbene točke, a glazbeni repertoar je bio raznolik – od Ode radosti do hrvatske himne.

Među okupljenima se nalazio Rastislav Rastko Tepina, predsjednik Udruge verglaša, koji dolazi iz Slovenije, a ‘vergla’ gotovo punih trideset godina, s obzirom da je započeo vrlo mlad.

– Vidite, kod nas u Sloveniji kad se baviš nekom djelatnosti, kaže se da je to poziv, poklic, tako sam se ja pronašao u ‘verglanju’ i time se bavim u životu – objasnio je.

Pun je riječi hvale za Špancirfest, a nije prvi puta u Varaždinu.

– Super je ovdje, drugi puta smo ovdje, iako ne španciramo mnogo jer mi sviramo po ulicama – rekao je Tepina kroz smijeh.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije